Inspirerende fotografie door Dean Chalkley

Dean Chalkley - The Mighty Boosh

De in Essex geboren fotograaf Dean Chalkley had een vreemd carrièrepad voordat hij een veelgeprezen fotograaf werd. Dit is het verhaal achter zijn inspiratie en ongelooflijke werk.

 

 

 

 

 

 

 

 

Terugkijkend op de jaren 80 en de mod revival herinnert Dean zich zichzelf als "...een geharde mod, helemaal weg van scooters, flamboyant gekleed, met cravats enzovoort." Tegen het einde van het decennium viel de Acid House-beweging samen met zijn ontdekking van de fotografie. Na het verlaten van de school was zijn interesse uitgegaan naar mode, vooral het soort dat sterk beïnvloed werd door muziek. Zijn eerste onderneming was een paar jaar lang een broekenmaker op maat, maar toen hij de schulden ontdekte die gepaard gingen met het alleen starten van een bedrijf, veranderde hij snel van koers en werd hij ambtenaar.

Tijdens zijn tijd bij de ambtenarij volgde hij een cursus fotografie op A-niveau om zijn werk en dagelijkse taken te vergemakkelijken; daarna studeerde hij voor een graad in fotografie aan het Blackpool and The Fylde College. Na het afronden van zijn studie verhuisde hij naar Londen en assisteerde hij twee bekende fotografen, Malcolm Venville en daarna Seamus Ryan.

Dean's eerste professionele werk kwam toen hij fotografeerde voor Dazed & Confused magazine en werd gevolgd door regelmatige bijdragen aan Mixmag voor covershoots, inside features en het verslaan van club-seizoen Ibiza.

We namen contact op met Dean voor een kort gesprek over zijn nieuwste werk...

Dean Chalkley - Hush Puppies
Dean Chalkley - Hush Puppies

Tom Burgess: Hoe beheer je de balans tussen werk en plezier als het om je werk gaat, is er wel eens een groot verschil tussen die twee?

Dean Chalkley: Om eerlijk te zijn is fotograferen altijd een plezier geweest en de manier waarop ik door de lanen en steegjes (dat is een verwijzing naar Tony Christie, graag gedaan) van wat ik doe wordt geleid door wat ik interessant vind. De realiteit van de situatie is dat ik geloof dat ik om als creatief persoon te kunnen functioneren, er om moet geven. Oké, er zijn momenten waarop je je afvraagt of wat zich aandient wel goed voor je is, er zijn ook beslissingen die ik heb genomen, zoals dingen die ik niet heb gedaan en die me een comfortabeler leven hadden kunnen geven, maar zou dat wel zo zijn? Voor mij is door het leven gaan vooral een kwestie van proberen te doen wat je wilt doen. Ik geloof 100% dat je geld nodig hebt om te leven, maar geld is een kortetermijnmotivator. Ik denk dat er altijd een continuïteit en consistentie is in de vorm van mijn standpunt en niet zozeer in de vorm van een strikt stilistisch dogma of een genre fotografie. Ik denk na over vreemde dingen en baseer mijn beslissing op een brede reeks overwegingen. Ik zie het plezier en de interesse in veel dingen die misschien niet voor de hand liggen, dus ik bekijk de gelegenheid op een filosofische manier, denk ik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TB: Ik heb je White Stripes-foto met de Elephant overal gezien. Ik geloof dat ik hem als tiener een tijdje aan de muur heb gehad toen hij bij de NME zat. Met wie heb je het liefst samengewerkt? Is er, als enorme muziekfan, iemand geweest waar je bijzonder veel bewondering voor hebt gehad?

DC: Ik ben blij dat je dat beeld mooi vindt; The White Stripes waren geweldig om mee te werken. Ik heb ze verschillende keren gefotografeerd in Londen, Parijs en zelfs op een Cowboy ranch in Nashville, echt geweldige mensen om mee samen te werken. Ik vind het leuk om met muzikanten om te gaan, ook al kan ik zelf geen instrument bespelen (...ik heb wel eens gitaar en saxofoon gespeeld, maar ik verzamel liever platen en DJ, hoewel ik denk dat ik een goede platenproducer zou zijn) ...Hoe dan ook, ik denk dat het leven van muzikanten wordt geleid door dingen die anderen niet hebben. Ik heb net zo veel plezier beleefd aan het werken met onbekende muzikanten als met bekende namen, tijdens een shoot heb ik de neiging om mezelf onder te dompelen in hun wereld. Als ik ze niet ken, doe ik normaal gesproken een beetje onderzoek en de ideeën vormen zich vaak in dat stadium. Er zijn bepaalde marges waarbinnen je werkt, maar ik geloof dat het mijn taak is om die marges te verkennen. De resultaten kunnen radicaal anders zijn dan waar je mee begonnen bent of wat je in gedachten had als voorspeld resultaat, daar houd ik van.

Dean Chalkley - Scarlett Johansson
Dean Chalkley - Scarlett Johansson

Ik raak niet echt onder de indruk, er zijn mensen die ik echt respecteer en als ze een impact op mijn leven hebben gehad, dan is dat iets waar ik me af en toe bewust van moet zijn, maar ik raak gewoon opgewonden en kanaliseer dat naar het ding dat we aan het doen zijn... Ik denk dat deze ontkoppeling goed is voor de geest, anders... Nou ja, wie weet wat er in de loop der jaren had kunnen gebeuren?

 

 

 

 

 

 

 

 

TB: Heb je individuele favorieten die eruit springen of ben je nu op het punt dat je zoveel foto's hebt gemaakt dat het onmogelijk is om te kiezen?

DC: Blimey, ja ik heb in de loop der jaren heel wat foto's gemaakt. Sommige zijn bekend geworden en andere zijn onder de radar verdwenen. Dit kan natuurlijk te maken hebben met de bekendheid van het onderwerp, maar ik kijk veel verder dan bekendheid als ik kijk naar wat succesvol is in mijn ogen. Het project Return of the Rudeboy dat ik samen met Harris Elliott heb gedaan, is een collectie waar ik erg trots op ben. De snelheid van mijn werk is al een paar jaar geweldig. Dit betekent dat er niet veel tijd is om na te denken en dat is zeker geen slechte zaak, de dingen gaan snel hier en om eerlijk te zijn zijn er dingen waar ik vanmiddag aan werk waar ik net zo verliefd op ben als op wat dan ook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

TB: Hoe vind je de reactie op Return of the Rudeboy nu de NYT er een jaar na de tentoonstelling over schrijft?

DC: Return of the Rudeboy is iets ongelooflijks, Harris en ik begonnen aan het project met geen echte doelen behalve ons NOODGEVAL om te presenteren wat we voelden dat er gebeurde. Er is geen groot plan, helemaal niets van dat alles, maar naarmate we begonnen en we ons realiseerden dat het tot leven kwam. De integriteit van dit project is erg hoog, niemand werd gestyled of verteld dat ze dit, dat of dat moesten dragen. Het was geen scenario voor een street style shoot, maar we maakten contact met mensen en lieten ze kennismaken met wat we aan het doen waren, waarna we afspraken om ze te fotograferen.

Het organiseren van de show in Somerset House ging onze stoutste verwachtingen te boven toen we er oorspronkelijk aan begonnen. Om ermee naar Tokio te gaan, een boek uit te brengen en erover te praten op zulke hooggeplaatste plaatsen als de New York Times is ongelooflijk. Return of the Rudeboy heeft mensen gegrepen, mensen kunnen zich ermee associëren en het gebeurt. Het is een belangrijke culturele boodschap en verwijst naar een groep die voorheen erg ondergedocumenteerd was. Hoewel we respect tonen voor het verleden, gaat dit heel erg over de 21e eeuwse Rudeboy. Ik houd van de collectie en het is een plezier om samen te werken met mijn vriend en creatief directeur Harris Elliott. Het is een reis geweest naar het onbekende, maar door onze vasthoudendheid en onwil om 'nee' te accepteren, hebben we dit spannende en actuele oeuvre vooruit kunnen helpen.

 

 

 

 

 

 

 

 

TB: Wat zijn de plannen voor de toekomst?

DC: Dus de toekomst... Return of the Rudeboy blijft zich ontwikkelen en dit wordt interessant, buiten dat zijn er veel shoots die ik heb gedaan, ze zullen binnenkort worden vrijgegeven en ik wil ze graag zien omdat ze leuk waren om te doen, (ik kan je helaas niet vertellen wie het zijn, maar genoeg om te zeggen dat een van hen Welsh is en een ander in de film Mad Max speelde). Er komen altijd dingen aan, ik heb over het algemeen klussen die in de toekomst liggen te wachten als opstapjes, maar dan komen er ook onmiddellijke klussen, normaal gesproken met een opzegtermijn van slechts een paar dagen, deze kunnen nationaal of internationaal zijn. Ik ben ook een gloednieuw fotografisch essay aan het voorbereiden genaamd 'Never Turn Back'. Het zal beginnen in Norwich en dan naar Londen komen. Om het persbericht te citeren...

'Dit exclusieve nieuwe fotografische essay is een ode aan vriendschap, ruimte en vrije geest.'

We hebben de tentoonstelling nog niet officieel aangekondigd, maar ik kan je wel vertellen dat hij op 8 oktober begint.

Ga voor meer informatie over Dean's aankomende tentoonstelling en om meer van zijn werkelijk prachtige werk te zien naar zijn website hier.