Andere wereldse foto's door Erik Johansson

Erik Johansson - Laten we gaan

Kunstenaar, ontwerper, fotograaf... nauwgezette fantast. Erik Johansson is een in Zweden geboren kunstenaar die gespecialiseerd is in het vastleggen van ideeën en niet van momenten.

Erik Johansson

Erik (die nu in Berlijn woont) creëert surrealistische beelden door traditionele fotografie te combineren met een groot aantal verschillende materialen om fantastische surrealistische beelden te creëren met een zekere waarachtigheid die onmogelijk van zich af te schudden is. Zijn stijl is niet alleen vermoeiend voor de kunstenaar maar ook, in veel opzichten, voor het publiek dat de beelden voor zich probeert te berekenen. Erik is volledig autodidact en heeft een organische benadering van zijn werk. Als een beeld eruit moet zien alsof het onder water is genomen, is hij niet bang om zijn voeten nat te maken!

Erik Johansson - Drijvend weg

Het proces begint meestal met een geschetst idee dat in zijn eenvoudigste vorm wordt uitgetekend. Niet alle ideeën gaan in dit stadium door naar het 'realisatie'-proces, maar als ze goed genoeg worden bevonden, probeert Erik ze uit te voeren. Er volgt dan een lange planningsperiode die van een paar dagen tot jaren kan duren, afhankelijk van het succes van de rekkies naar locaties en veel probleemoplossing. Daarna wordt er meestal gefotografeerd om beelden van de echte wereld te verzamelen voordat hij zich terugtrekt in zijn studio om hard te werken. Met soms meer dan 200 lagen in sommige werken vergt de unieke aanpak van Erik veel zorg en aandacht om zijn illusie stukje bij beetje op te bouwen totdat de lagen zo verstrengeld raken dat ze niet meer uit elkaar te halen zijn.

Erik Johansson - Verwacht de winter

Geïnspireerd door Salvador Dali en MC Escher ziet Erik fotografie slechts als een manier om materiaal te verzamelen en de ideeën in zijn hoofd te realiseren met een systematische, probleemoplossende aanpak. Elk nieuw project is een nieuwe uitdaging en het doel is om het zo realistisch mogelijk weer te geven. Er is geen gebruik van CGI of stockfoto's in Erik's werk, alleen complexe combinaties van zijn eigen foto's en urenlange grondige bewerking en gelaagdheid om verschillende stemmingen en elementen van mysterie te construeren. Aan iedereen die geïnspireerd is door zijn werk en soortgelijke kunst wil maken, is zijn enige advies om alles te geven en het gewoon te proberen - misschien verras je jezelf wel.

Erik Johansson - Laten we gaan

Ga voor meer werk van Erik naar zijn website hier.