Licht en schaduw zwart-wit fotografie door Rupert Vandervell

Licht en schaduw, zwart-witfoto van een vrouw op een rechthoekige, lange bank met haar rug naar ons toe. Ze draagt een witte haat en een wit t-shirt en broek en kijkt naar een donker gebouw van blokken. De vloer is van hout.

Fotograaf Rupert Vandervell nam deze opvallend zwart-wit foto's spelen met licht en schaduwen in zijn serie getiteld 'Geometrix‘.

Rupert Vandervell is een in Londen geboren en getogen fotograaf gespecialiseerd in schone kunsten en digitale fotografie. De meeste van zijn portfolio richt zich op scherpe lijnen en opvallende kleurcontrasten.

Vandervell beschrijft zijn serie als,

"Een combinatie van licht, schaduw en menselijke vormen die samenkomen in esthetische harmonie, waardoor een speciale geometrische relatie ontstaat. Deze foto's gaan over strakke lijnen, hoeken, vormen, texturen en hun abstracte samenwerking. Het licht schijnt op het stedelijke landschap en spint zijn web."

Vandervell blijft zijn fotografische stijl omschrijven als "zeer representatief" van zijn persoonlijkheid. Hij beschrijft zijn passie voor scherpe lijnen en zwart-wit fotografie als een obsessie. Hij zegt,

"Door de lens vind ik mensen fascinerend en mijn werk verkent onze relatie met de wereld en hoe we omgaan met onze omgeving."

Licht en schaduw, zwart-witfoto van een vrouw op een rechthoekige, lange bank met haar rug naar ons toe. Ze draagt een witte haat en een wit t-shirt en broek en kijkt naar een donker gebouw van blokken. De vloer is van hout.

Zwart-witfoto met lichte en donkere schaduwen toont een man in de verte met een wit overhemd en een zwarte broek. De hoek is over een paar betonblokken met opvallende lijnen gecreëerd door de schaduw

Lichte en donkere foto met een scherpe hoek van een houten, vierkant gebouw en een man in een wit overhemd en zwarte broek die er langs loopt op de grond met een boek over zijn gezicht.

Zwart-witfoto met licht- en schaduweffect - toont een vrouw die over een hellend stenen pad loopt dat wordt verlicht door de zon en wordt omringd door sterke, zwarte betonnen muren die kriskras boven haar staan.

Zwart-wit, licht en schaduw effect foto met een helder-wit gebouw met zwart geblindeerde ramen en een zwart, silhouet van een man die voorbij loopt

Zwart-wit, licht en schaduw foto genomen onder een opvallende hoek met de hemel helemaal wit verlicht, een dunne man die iets langer loopt dan de fotograaf op de achtergrond en een grote betonnen plaat boven het hoofd die een verkeersbrug zou kunnen zijn.

Zwart-wit landschapsfoto van een vrouw aan de overkant van de straat met een witte haat, zwarte blouse en witte broek, kijkend naar de camera. Ze staat voor een zwart-wit betonnen gebouw

Zwart-witfoto genomen boven het hoofd en neerkijkend op het onderwerp. De persoon draagt een zwart pak en draagt een zwarte koffer/werktas achter zich aan. Hij loopt over een zilverkleurig pad langs een weg waar de ramen van het gebouw naast hem reflecteren op de weg.

Licht- en schaduwfoto met abstracte hoeken. Toont een man die schijnbaar wegloopt van de camera op een helder pad buiten en genomen vanaf een enigszins verwarrende plek binnen met meerdere lagen.

Foto met licht- en schaduweffect toont het lichaam van een man (zonder hoofd) die onder de camera doorloopt op een wenteltrap

Zwart-witfoto van een man die op een helder verlicht pad loopt, met zijn gezicht van de camera af en een zwarte lange jas en broek aan. De hoek is genomen net voordat twee hoeken van een glazen gebouw elkaar raken.

Zwart-witfoto gemaakt met een opvallende zwarte schaduw over een voetpad met 4 niveaus - je kunt nog net de benen zien van een persoon die linksboven loopt

Foto genomen met een structuurbetonblok naar beneden kijkend op betonnen polls

Opvallende zwart-witfoto van een vrouw die op een uitgestrekt betonnen pad loopt en laarzen met hakken draagt.

Zo maak je je eigen licht- en schaduwfoto's

  • Richt je op hard, direct licht om een diepe schaduwlook met scherpe randen te creëren. De basisregel voor het gebruik van verschillende soorten licht in foto's (zacht licht, hard licht, breed licht en spotlicht) is bijna identiek bij het maken van schaduweffecten.
  • Gebruik je scherptediepte - schaduweffecten kunnen er heel krachtig uitzien als ze vanaf verschillende afstanden worden genomen. Zoek een diepte die het schaduweffect echt verlengt.
  • Verplaats het object dat de schaduw maakt - onthoud dat het geen stilstaand object is! Als de hoek van de schaduw niet goed is, verplaats het dan tot je er tevreden mee bent.
  • Haven die hoge en lage lichten - gebruik het licht en de schaduw om de vorm van het landschap in je foto's naar voren te laten komen.

Druk je foto's af op een kalender

Geïnspireerd? Ga ook eens naar buiten en probeer met invalshoeken te spelen. Je zult versteld staan van de hoeveelheid plekken voor de deur die wachten om vastgelegd te worden. Als je eenmaal een behoorlijke portfolio van deze foto's hebt, waarom dan niet druk ze af op een kalender als cadeau voor een geliefde? 

3 REACTIES

  1. Ik hou van deze stijl van fotograferen (het doet denken aan het werk van fotograaf Homer Sykes). De integratie van individuen en "beweging" in elke foto is inspirerend. Ik denk dat ik een andere favoriete fotograaf heb ontdekt! Bedankt voor het delen.

Reacties zijn gesloten.