Origami-ontwerpers die je versteld doen staan

Door de jaren heen hebben origami-ontwerpers altijd indruk gemaakt op het publiek met hun geduld en behendigheid door kleurrijke vellen papier te vouwen tot dieren, bloemen en geometrische vormen. Het woord "origami" is een combinatie van twee woorden - "ori" dat "vouwen" betekent en "kami" dat "papier" betekent.

De eerste vermeldingen van dit oude ambacht kwamen uit China tijdens de Sung-dynastie (905-1125 CE), waar gevouwen papier werd verbrand tijdens begrafenissen.

In Japan wordt de kunst van het papiervouwen al beoefend sinds de Edo-periode (1603-1867), terwijl in Europa het genre dat het dichtst bij origami komt het vouwen van servetten is, dat al sinds de 16e eeuw wijdverbreid is.

Tegenwoordig is origami een populaire kunstvorm, die door veel ontwerpers over de hele wereld wordt omarmd.

Hier zijn de meest opmerkelijke origami-ontwerpers, geselecteerd door ons team:

  1. Akira Yoshizawa

Akira Yoshizawa wordt wel de grootmeester van origami genoemd. Hij heeft verschillende vouwtechnieken ontwikkeld en dit ambacht tot kunst verheven. Naar zijn schatting heeft hij in 1989 ongeveer 50.000 modellen voltooid, waarvan er slechts een paar honderd in zijn 18 boeken zijn opgenomen.

Akira Yoshizawa - Origami-ontwerpers

2. Hojyo Takashi

Hoewel er niet veel informatie over Hojyo zelf te vinden is, worden zijn ontwerpen veel gedeeld (en gevouwen!) op het internet. Zijn diagrammen zijn extreem ingewikkeld, maar de succesvolle resultaten zijn de strijd meer dan waard.

Hojyo Takashi - Origami-ontwerpers
Mahoraga gevouwen door Artur Biernacki

3. Katsuta Kyohei

Katsuta Kyohei werd geboren in 1986 en begon papier te vouwen toen hij nog maar 4 jaar oud was, hij leerde het van zijn moeder. Tegenwoordig zijn Katsuta's levensechte origami-ontwerpen bekend bij origamisten over de hele wereld. Zijn diagrammen zijn razend populair, waaronder prachtige dieren, vogels en hagedissen.

Katsuta Kyohei - Origami-ontwerpers
Uil gevouwen door nyanko sensei, haan en basiliscus gevouwen door Artur Biernacki, kat gevouwen door Gilad Aharoni.

4. Kade Chan

Chan Pak Hei, Kade is een professionele origamikunstenaar die in 2005 op 12-jarige leeftijd begon met het vouwen van papier. Vandaag de dag heeft Kade Chan meer dan 100 originele origami-ontwerpen en vooral meer dan 10 jaar ervaring in het onderwijzen van de kunst van origami. Je kunt zijn officiële website hier bekijken: https://www.kadechan.com.

Kade Chan - Origami-ontwerpers

5. Satoshi Kamiya

Satoshi Kamiya is een van de meest geavanceerde origamimeesters ter wereld. Hij haalt zijn inspiratie uit de mythologie, maar ook uit manga en de natuur. Zijn ontwerpen zijn extreem complex en gedetailleerd. Bovendien heeft Satoshi 3 boeken over origami vouwen gepubliceerd, waaronder het beroemdste Works of Satoshi Kamiya.

Satoshi Kamiya - Origami-ontwerpers