Designeri origami care te vor face să te uiți cu uimire

De-a lungul anilor, creatorii de origami au impresionat mereu publicul cu răbdarea și dexteritatea lor, împăturind foi de hârtie colorate în animale, flori și forme geometrice. Cuvântul "origami" este o combinație a două cuvinte - "ori" însemnând "pliere" și "kami" însemnând "hârtie".

Primele mențiuni despre acest meșteșug străvechi provin din China, în timpul dinastiei Sung (905-1125 d.Hr.), unde hârtia împăturită era arsă în timpul funeraliilor.

În Japonia, arta de a împături hârtia a fost practicată încă din perioada Edo (1603-1867), în timp ce în Europa, genul cel mai apropiat de origami a fost împăturirea șervețelelor, care a fost foarte populară încă din secolul al XVI-lea.

În zilele noastre, origami este o formă de artă populară, îmbrățișată de mulți designeri din întreaga lume.

Iată cei mai remarcabili designeri de origami, selectați de echipa noastră:

  1. Akira Yoshizawa

Numit marele maestru al origami-ului, Akira Yoshizawa a fost pionier în diverse tehnici de pliere și a transformat acest meșteșug în artă. În 1989, după estimările sale, a realizat aproximativ 50.000 de modele, dintre care doar câteva sute au fost prezentate în cele 18 cărți ale sale.

Akira Yoshizawa - Designeri Origami

2. Hojyo Takashi

Deși nu există prea multe informații despre Hojyo însuși, desenele sale sunt împărtășite pe scară largă (și pliate!) pe internet. Diagramele sale sunt extrem de complicate, dar rezultatele de succes merită lupta.

Hojyo Takashi - Designeri Origami
Mahoraga pliată de Artur Biernacki

3. Katsuta Kyohei

Născut în 1986, Katsuta Kyohei a început să împăturească hârtie de la vârsta de doar 4 ani, învățând de la mama sa. În prezent, modelele de origami cu aspect real ale lui Katsuta sunt cunoscute de origamiștii din întreaga lume. Diagramele sale sunt extrem de populare, incluzând animale frumoase, păsări și șopârle.

Katsuta Kyohei - Designeri Origami
Bufniță împăturită de nyanko sensei, cocoș și busuioc împăturite de Artur Biernacki, pisică împăturită de Gilad Aharoni.

4. Kade Chan

Chan Pak Hei, Kade este un artist profesionist în origami care a început să plieze hârtie în 2005, la vârsta de 12 ani. Astăzi, Kade Chan are peste 100 de modele originale de origami și, mai ales, peste 10 ani de experiență în predarea artei origami. Puteți consulta site-ul său oficial aici: https://www.kadechan.com.

Kade Chan - Designeri Origami

5. Satoshi Kamiya

Satoshi Kamiya este unul dintre cei mai avansați maeștri origami din lume. El se inspiră din mitologie, precum și din manga și natură. Desenele sale sunt extrem de complexe și elaborate. În plus, Satoshi a publicat 3 cărți despre plierea origami, inclusiv cea mai cunoscută Works of Satoshi Kamiya.

Satoshi Kamiya - Designeri Origami