Veiligheid in stijl - MotoGP-gelaatsmaskers beoordeeld

Marc Marquez

Twee weken nadat de Formule 1 met succes terugkeerde in de racerij, gingen de tweewielers van de MotoGP weer het asfalt op in Spanje.

Omdat bescherming tegen COVID-19 van het grootste belang is, is de selectie van F1 gelaatsmaskers die de teams gebruikten, toonden aan dat er voorzorgsmaatregelen genomen konden worden terwijl ze er stijlvol uitzagen en hun gevestigde merknaam incorporeerden.

De coureurs en teams van de MotoGP willen niet achterblijven en hebben tijdens de eerste race van het seizoen in Jerez een reeks gezichtsmaskers van een merk opgeplakt gekregen.

Het grootste verschil tussen de twee vormen van topmotorsport is echter dat de MotoGP-gelaatsmaskers meer lijken te zijn aangepast aan het merk van de coureur, in tegenstelling tot de teams zoals in de F1.

We besloten opnieuw een kijkje te nemen naar de verschillende gezichtsmaskerontwerpen die te zien waren.

Monster-energie Yamaha

Valentino Rossi

We kunnen wel zeggen dat de beste dagen van de Dokter op het circuit achter hem liggen. Op 41-jarige leeftijd behaalde hij 11 jaar geleden voor het laatst 9 kampioenschappen en sinds Assen in 2017 is hij niet meer als eerste over de finish gekomen.

Maar ondanks dit relatieve gebrek aan succes is Rossi nog steeds even populair en heeft hij misschien wel het meest herkenbare merk in de motorsport. Gezien de felle kleuren die normaal gesproken geassocieerd worden met de Italiaan en zijn unieke valhelm en merchandisingstijl, is het daarom verrassend dat zijn gezichtsmasker vrij ingetogen is. Het is helemaal zwart met een subtiele VR46 op de rechter onderwang, zoals hier gefotografeerd (midden).

Maverick Viñales

Rossi's Yamaha-teamgenoot overtreft hem met wat hij kan op twee wielen, maar nu overtreft hij hem ook met wat hij om zijn twee oren wikkelt! Viñales masker draagt het Monster energy drink logo op de rechterwang en zijn nummer 12 aan de andere kant.

 

Bekijk dit bericht op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sky Sport MotoGP (@skysportmotogp) op

Repsol Honda

Marc Marquez

Regerend MotoGP-kampioen Marc Marquez lijkt te hebben gekozen voor een effen zwart masker, net als het F1-team van Mercedes. Hoewel Mercedes hun livery helemaal zwart heeft gemaakt ter ondersteuning van de Black Lives Matter beweging, is er geen enkele suggestie dat dit de reden is voor Marquez' keuze.

Alex Marquez

Marc's jongere broer Alex kwam dit seizoen bij het team, net nadat hij vorig jaar de Moto2 had gewonnen. Hoewel zijn tijd bij het fabrieksteam van korte duur lijkt te zijn, heeft dat hem er niet van weerhouden om zijn broer te overtreffen op het gebied van gezichtsmaskers!

Dit stijlvolle masker heeft een blauw ontwerp op een zwarte achtergrond met zijn nummer 73 op de rechterwang. In de strijd tussen de gebroeders Marquez gaat Alex met deze aan de haal.

Ducati

Er zijn veel overeenkomsten tussen Ducati en Ferrari. Ze zijn allebei typisch Italiaans, iets wat Ducati ook terugziet in hun rijderskeuze met Andrea Dovizioso en Danilo Petrucci. Wat ze ook gemeen hebben is het opvallende gebruik van de kleur rood.

De coureurs staan hier afgebeeld met hun Ducati gezichtsmaskers, met hun rugnummer op hun linkerscherm en de Ducati Corse tekst op hun rechterscherm. Ze hebben ook het Ducati Course logo in het midden van het masker boven de mond om het fantastische ontwerp af te ronden.

 

Bekijk dit bericht op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Ducati Corse (@ducaticorse) op

Suzuki Ecstar

Als er één video is die laat zien dat MotoGP coureurs persoonlijke branding belangrijker vinden dan de team identiteit, dan is het wel deze van Suzuki Ecstar. Alex Rins en Joan Mir, die beiden hun eigen gezichtsmasker dragen, presenteren Team Manager Davide Brivio met een verjaardagstaart in zijn blauwe Suzuki masker.

Teamorders zijn vaak een gespreksonderwerp in de motorsport, maar het is heel duidelijk dat die er niet zijn als het gaat om gezichtsmaskers in de Suzuki garage!

 

Bekijk dit bericht op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Team Suzuki Ecstar (@suzukimotogp) op

Yamaha

Pole position man Fabio Quartararo was eerder in de week gefotografeerd met een zwart Juventus gezichtsmasker, waarmee de Fransman zijn steun aan de Italiaanse voetbalgiganten toonde.

In het raceweekend droeg hij echter het teammasker met het Petronas Yamaha-logo op de linker onderwang.

 

Bekijk dit bericht op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Fabio Quartararo Fan.cz (@fabioq20fan) op

Pramac Ducati

Het andere Ducati-team op de grid heeft de klassieke rode kleur behouden, maar heeft het ontwerp veel eenvoudiger gehouden dan het fabrieksteam. Het masker, hier gemodelleerd door Jack Miller, heeft een eenvoudig Pramac-logo op de linkerbovenwang.