Veggie printerinkt - vriendelijk voor de aarde

Milieuvriendelijke plantaardige inkt
Zonnebloemen geteeld voor plantaardige olie en gebruikt in drukinkt

Dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen in de grafische industriezijn er veel milieuvriendelijk opties beschikbaar voor degenen die "denk groen ongeacht de kleur van inkt die ze gebruiken.

Levendige afdrukken eco-inkt
Plantaardige printerinkten in een reeks kleuren

De meeste bedrijven vinden drukwerk nog steeds ongelooflijk effectief voor marketing- en promotiedoeleinden, ondanks het feit dat sommige tegenstanders drukwerk als een uitstervende industrie beschouwen en papierloze technologie als de weg vooruit. De meest voorkomende kritiek lijkt te zijn dat drukwerk slecht is voor het milieu, waarbij het gebruik van papier bomen opoffert en inkt schadelijke gifstoffen produceert.

Eco-inkt op plantaardige basis met lage emissie

Niets is minder waar voor bedrijven die verantwoorde printtechnieken gebruiken. Er zijn tal van milieuvriendelijk printen opties op de markt die veilig, duurzaam en niet giftig zijn. Bovendien zijn ze van schitterende kwaliteit en kosten ze niet meer dan het kopen van drukwerk dat op traditionele wijze is gemaakt.

Sommigen denken misschien dat papier het enige gebied is waarop drukkerijen vriendelijker kunnen zijn voor de planeet, door het gebruik van recyclebare of hergebruikte materialen. Eco-inktbiedt printprofessionals echter nog een kans om "groen" te denken. Waar traditionele inkten giftig waren, op basis van petroleum of minerale olie en schadelijk om weg te gooien, is eco-inkt meestal plantaardig of op basis van soja en veel vriendelijker voor de aarde.

Solopress plantaardige eco-inkt
Zonnebloemen geteeld voor plantaardige olie en gebruikt in drukinkt

Milieuvriendelijke inkt gemaakt van plantaardige olie of sojabonen wordt geproduceerd met behulp van duurzame landbouwmethoden. Zelfs de manier waarop de planten die worden gebruikt om eco-inkt te maken worden gekweekt, is goed voor de planeet, omdat ze helpen de luchtvervuiling te verminderen door de uitstoot van giftige stoffen te minimaliseren. En omdat ze zo weinig giftige stoffen bevatten, zijn ze ook veiliger voor de bodem en het grondwater.

De levendige, milieuvriendelijke optie

Vroeger betekende milieuvriendelijk printen vaak dat er kwaliteit moest worden opgeofferd, met minder luxe afwerkingen of een verminderde kleurintensiteit als compromis voor ethiek. Maar dat is zeker niet het geval met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van milieuvriendelijke inkt. Drukkers ontdekken zelfs dat plantaardige inkt produceert vaak levendigere kleuren dan traditionele producten en er is minder pigment nodig om dezelfde effecten te creëren. Het zal ook minder snel afgeven op je handen.

Onze veiligere, duurzame keuze

Bij Solopress zijn we er trots op dat we eco-inkt gebruiken voor al ons drukwerk - niet alleen voor onze opmerkelijke visitekaartjes en opvallende brochures. De allernieuwste inkttechnologie die we gebruiken zorgt voor stabiele en eenvoudig verbluffende afdrukken voor uw meest veeleisende en levendige projecten.

Omdat we in onze drukkerij uitsluitend inkt op plantaardige basis gebruiken, hoeft het niet te betekenen dat je de volgende keer dat je een bestelling plaatst een speciaal verzoek moet indienen om rekening te houden met het milieu. Je kunt een sterke, pro-milieu boodschap overbrengen door bij ons af te drukken, en het kost ook niet extra!

milieuvriendelijke eco-inkt voor afdrukken
Solopress drukt alleen met eco-inkten

We zijn blij te kunnen zeggen dat onze milieuvriendelijke eco-inkt ook veiliger is voor ons team. De vluchtige uitstoot van eco-inkt is vaak slechts 4%, terwijl inkt op basis van mineralen en aardolie een uitstoot heeft van minstens 25% tot 40%. Onze plantaardige inkt is veel minder giftig dan het oude spul en is beter voor de gezondheid en veiligheid van de mensen die er elke dag mee werken.

Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een poster die opvalt of een visitekaartje dat een statement maakt, onthoud dan dat je het allemaal kunt krijgen: fantastische afdrukkwaliteit, budgetvriendelijke prijzen en ethisch verantwoorde afdrukmedia om trots op te zijn. Wat is er niet leuk aan?

10 REACTIES

 1. Niet alle "eco-inkten" zijn recyclebaar, vooral de soja-inkten veroorzaken problemen, ze polymeriseren tijdens het drogen en hechten zich aan de vezels. Je moet dus goed kijken naar wat "eco" is aan de inkt. Er zijn verschillende certificeringen in omloop die verwijzen naar composteerbaarheid of zo (zoals "Cradle2Cradle", maar wie leest zijn papier na? Het meeste papier wordt gerecycled en om milieuvriendelijk te zijn, moet het in eerste instantie recyclebaar zijn.

  Heel grappig is hier de link naar het volgende bericht in deze blog, een ongereflecteerde reclame voor HP Indigo printers, de ergste bron van vervuiling voor papierrecycling (een plastic folie, een lamineerproces in plaats van een drukproces), wat leidt tot ernstige schade, zelfs bij lage concentraties in het papier voor recycling.

 2. Het is zo verfrissend om een bedrijf tegen te komen dat milieukwesties serieus neemt. Volgden andere bedrijven jullie voorbeeld maar.

 3. Leuk om te horen over milieuvriendelijke inkt, maar ik denk nog steeds dat de drukindustrie wat moet doen aan papierafval en ander algemeen afval (milieukosten van bezorging bijvoorbeeld). Maar het gaat de goede kant op, dus gefeliciteerd solopress!

 4. Interessant artikel, maar we hebben toch een paar duizend niet-groene kernkoppen rondschoppen op ..................?

 5. Goed om te horen dat je milieuvriendelijke inkt gebruikt. Laten we hopen dat dit steeds meer gebeurt, gezien het feit dat er elke dag zoveel geprint wordt. Hopelijk krijgen we uiteindelijk ook groene inkt die, in tegenstelling tot sommige printcartridges tegenwoordig, niet meer kost dan de printer zelf!

  • Bedankt - we denken dat het absoluut noodzakelijk is om zowel 100% gerecycled papier als eco-inkt te gebruiken. Hopelijk zullen naarmate de technologie zich blijft verbeteren en meer mensen het idee krijgen dat milieuvriendelijkheid de moeite waard is, de kosten voor eco-inktproducten voor gebruik in thuisprinters uiteindelijk dalen.

 6. Ik hoor graag over milieuvriendelijke printopties. Het is geweldig om te horen dat er milieuvriendelijk drukwerk bestaat dat veilig, duurzaam en niet giftig is.

 7. Dat is geweldig, we moeten allemaal milieuvriendelijker worden. Ik en mijn kinderen hebben tuinbloemdecoraties gemaakt van gerecyclede plastic flessen voor Wereld Oceaandag.

Reacties zijn gesloten.