Wat is het verschil tussen digitaal printen en lithografisch printen?

Als Lithografische en digitale drukkers we zijn ons bewust van de verwarring die kan ontstaan als we het hebben over afdrukken je brochures, visitekaartjesen folders. Er is zoveel keuze in papiergewicht, afwerking en papierkleuren - er zijn ook verschillende drukprocessen.

Hoe weet je welke van de litho en digitaal drukken het beste is voor jou en je bedrijf? Hoewel beide voor- en nadelen hebben, hebben we hieronder geprobeerd het verschil tussen de twee meest voorkomende processen uit te leggen.

Digitaal afdrukken vs. lithografisch afdrukken

foto van een Rolan digitale printer die een levendig gekleurde kinderposter print

Digitaal printen is de reproductie van digitale afbeeldingen op fysieke oppervlakken, zoals papier of fotopapier, doek, plastic, enz.

Lithodruk is een techniek waarbij het geïnkte beeld wordt overgebracht van een metalen plaat naar een rubberen deken. Typisch worden drukplaten bevestigd aan een cilinder in de pers. De inkt wordt op het beeldvlak van de plaat aangebracht en rechtstreeks op het papier overgebracht.

lithografische drukafbeelding van CMYK-inkten

Digitaal kan op veel manieren worden onderscheiden van litho- of offsetdrukwerk

Elke afdruk op het papier kan anders zijn, in tegenstelling tot het maken van honderden of duizenden afdrukken van hetzelfde vanaf één set platen, zoals bij traditionele methoden. De inkt of toner absorbeert niet in het papier, zoals bij conventionele inkt, maar vormt een laag op het oppervlak. Het vereist over het algemeen minder afval in termen van gebruikte chemicaliën en verspild papier bij het instellen.

Digitaal is een uitstekende oplossing voor snelle doorlooptijden of kleine oplagen! Offsetdruk wordt meestal gebruikt voor grote oplagen, omdat de beeldkwaliteit veel hoger en consistenter is dan die van de digitale pers.

6 REACTIES

 1. Lithodruk (ook wel offsetdruk genoemd) werkt volgens het principe dat olie en water niet samengaan. Lithodruk kan vrij duur zijn, omdat je moet betalen voor de platen en het instellen van de machine voor het drukken.

 2. Goede "notendop" beschrijving van de verschillen. De flexibiliteit van digitaal drukken voor kleine oplagen was geweldig voor mij toen ik dingen bestelde voor een paar gemeenschapsorganisaties, maar de kwaliteit van lithografisch drukken is merkbaar toen ik grote hoeveelheden brochures bestelde voor mijn werk.

  • Het is gewoon niet kosteneffectief, Gareth.

   Digitaal is perfect voor kleine oplages omdat er geen voorbereidingstijd is en er ook geen platen gemaakt hoeven te worden. Je betaalt letterlijk per 'Click' voor een full colour drukvel. Dus als je bijvoorbeeld 10 pence per vel betaalt en je wilt 100 vellen, dan is dat 10 pond.

   Op lithopersen moet je de machine klaarmaken, dus de klant betaalt voor de machinetijd terwijl dit gebeurt. Je betaalt ook voor de platen, die normaal £220 kosten voor één set platen en het klaarmaken. Dus zelfs voordat je begint is je rekening al veel hoger. De werkelijke bedrijfskosten van een lithopers zijn echter goedkoper. Dus stel dat je 20.000 vellen door de pers haalt, dan is het goedkoper.

   Dat is eigenlijk de reden. Bij lange runs duurt het ook langer. De machine werkt langzamer dan een lithopers op volle snelheid, maar voor korte oplages werkt de digitale machine sneller omdat er geen voorbereidingstijd is.

Reacties zijn gesloten.