Het oudste voetbalprogramma ter wereld

Het oudste voetbalprogramma ter wereld

Voetbalprogramma's blijven een populair onderdeel van de merchandise voor veel fans. Vorig jaar alleen al werden er meer dan 3,12 miljoen verkocht tijdens het seizoen 2022/2023 van de Premier League.

Hun succes en stabiliteit in het spel begon 150 jaar geleden toen het oudste bekende voetbalprogramma werd geproduceerd.

Een voor de records

Ga terug naar 6 decemberth, 1873.

De FA Cup-finale was al twee keer gespeeld, de eerste FIFA World Cup was nog 57 jaar weg, Manchester United had nog vijf jaar te gaan en VAR zou pas over 146 jaar een smet werpen op het mooie spel.

VAR

Op een winderige winterochtend in Connecticut werd 150 jaar geleden een wedstrijd tussen Yale College en Eton College vastgelegd op het oudst bekende voetbalprogramma.

Helaas kon Eton het niet mee naar huis nemen, want ze verloren de wedstrijd met 2-1. Ook het programma zelf konden ze niet mee naar huis nemen, want dat dook pas 100 jaar later weer op toen het in een verloren gegaan plakboek werd ontdekt.

Dit gedrukte relikwie bevatte vier pagina's, een voor- en achterkant en twee binnenpagina's. Op de voorkant stonden de deelnemende teams, datum, locatie en sport, terwijl op de twee binnenpagina's de 11 spelers van elk team stonden. 

De achterkant van het originele document was blanco gelaten en bevatte regels die de eigenaar naar eigen goeddunken kon invullen. Dit waren onder andere mogelijkheden om de naam van de scheidsrechter, de juryleden van Eton en Yale en de score met de doelpuntenmakers te noteren. 

Hoewel sommige programma's eerder in Amerika werden gemaakt, is dit het vroegste voorbeeld van een 11-a-side wedstrijdprogramma dat ooit is gevonden. 

Naast het produceren van deze historische prent, speelde de wedstrijd zichzelf om een aantal redenen in de geschiedenis van het spel.

Deze wedstrijd wordt beschouwd als de eerste internationale voetbalwedstrijd in de geschiedenis van de sport.

Naamsvermelding

Hoewel alle namen werden afgedrukt met de initialen en achternaam van de speler voluit, staat er één opvallende naam op de tweede pagina onder de 11 van Eton.

Archibold Primrose, op de pagina afgedrukt als Earl of Rosebery, zou zo'n 20 jaar later premier van Groot-Brittannië worden, in een korte periode van 1894-1895.

Na zijn korte tijd aan het hoofd van Engeland verhuisde Primrose naar het noorden van de grens waar hij een belangrijk figuur werd in het Schotse voetbal. Eerst werd hij voorzitter van de Schotse FA en daarna van de voetbalclub Heart of Midlothian.

Graaf van Rosebery

De regels ombuigen

Yale speelde in Hamilton Park op hun campus in New Haven en nodigde hun neven en nichten van over de plas uit om hen te onderwijzen over hun nieuwe spel. 

Deze historische wedstrijd, een voorloper van ons moderne spel, zou onherkenbaar zijn voor de fans van nu.

Voetbalfans

Voorheen bestonden Amerikaanse wedstrijden uit teams van 25 man in wedstrijden die niet beperkt waren tot 90 minuten, maar totdat één partij een mystieke zes doelpunten bereikte.

Er wordt aangenomen dat de Engelse invloed van Eton de wedstrijd heeft overgehaald om zo trouw mogelijk aan de Association Rules (FA) te spelen, die oorspronkelijk in 1863 werden gepubliceerd.

Dit leidde ertoe dat het spel met 11-tegen-1 werd gespeeld, zoals voorgesteld door Eton. Veel van de overgebleven regels werden samengevoegd tot een voetbalhybride, zoals enkele maanden eerder was overeengekomen door vertegenwoordigers van Yale.

Deze regels omvatten:

  • 25 voet brede doelen
  • 400 voet lange staanplaatsen
  • Een bal ter grootte van nummer zes

Ter vergelijking: in wedstrijden in de Premier League zijn de doelen tegenwoordig acht voet hoog en 24 voet breed. Hoewel de lengte van de velden varieert, zijn veel velden altijd 115 yards (345 voet) lang. Daarnaast worden voetballen in de maat vijf gebruikt, tegenwoordig de grootste op de markt.

Wembley Stadion

Na alle spelonderbrekingen, of het nu een overtreding was of dat de bal het veld verliet, werd het spel hervat door het lang verloren familielid van de hedendaagse 'drop-ball'. 

In deze gevallen moest de bal 12 voet in de koude lucht van Connecticut worden gegooid en zou pas weer in het spel komen als de bal de grond raakte. 

Eton en Yale wisselden van kant na elk doelpunt, waarbij werd opgemerkt dat de drie doelpunten allemaal werden gescoord met de gierende storm achter zich.

Helaas werd de wedstrijd, zelfs in de meest plezierige omstandigheden, onderbroken omdat de spelers van Eton moesten vangen de laatste trein terug naar New York.

Doe mee met het programma!

Ondanks dat dit klassieke voetbalprogramma onder de hamer ging voor een eindbod van 15.000 pond in 2016Het is niet de duurste die op een veiling is verkocht.

Ter herinnering aan een vriendschappelijke wedstrijd tussen Blackburn Rovers en Old Etonians in 1875, werd het op één na oudste bekende programma in 2013 verkocht voor 30.000 pond.

De rivaliteit tussen de twee teams zou een paar jaar later weer oplaaien in de FA Cup-finale van 1882, waar de magie van de beker voor het eerst zou worden vastgelegd in een wedstrijdprogramma. Dit allereerste FA Cup finaleprogramma werd verkocht voor een wereldrecord van 35.250 pond!

Heeft het lezen hiervan je die buzz vóór de wedstrijd gegeven? Onze Brochures en boekjes bieden je de perfecte kans om je eigen geprinte meesterwerk te scoren!