Cel mai vechi program de fotbal din lume

Cel mai vechi program de fotbal din lume

Programele de fotbal rămân o piesă populară a mărfii de zi de meci pentru mulți fani. Numai anul trecut, peste 3,12 milioane au fost vândute pe parcursul sezonului 2022/2023 al Premier League.

Succesul și stabilitatea lor în joc au început acum 150 de ani, când a fost realizat cel mai vechi program de fotbal cunoscut.

Unul pentru arhive

Întoarceți-vă cu gândul la 6 decembrieth, 1873.

Finala Cupei Angliei fusese jucată de două ori, prima Cupă Mondială FIFA mai avea de așteptat 57 de ani, Manchester United mai avea încă cinci ani până la existență, iar VAR nu avea să păteze frumosul joc decât peste 146 de ani.

VAR

În urmă cu 150 de ani, într-o dimineață de iarnă în Connecticut, un meci între Colegiul Yale și Colegiul Eton a fost înregistrat pe cel mai vechi program de fotbal cunoscut.

Din nefericire, Eton nu a reușit să o aducă acasă, deoarece a pierdut meciul cu 2-1. Nu au reușit să aducă acasă nici programul în sine, care a reapărut abia peste 100 de ani, când a fost descoperit într-un album pierdut.

Această relicvă tipărită conținea patru pagini, o copertă față și spate și două pagini interioare. Pe prima copertă erau evidențiate echipele participante, data, locația și sportul, în timp ce pe cele două pagini interioare erau enumerați cei 11 jucători din fiecare echipă. 

Lăsată în alb în documentul original, coperta din spate conținea rânduri care puteau fi completate la discreția proprietarului. Printre acestea se numărau posibilități de a înregistra numele arbitrului, al judecătorilor de la Eton și Yale, precum și scorul însoțit de marcatorii golurilor. 

Cu toate că unele programe au fost produse mai devreme în America, acesta este cel mai vechi exemplu de program de meciuri de 11-a-side găsit vreodată. 

Pe lângă faptul că a produs această imprimare istorică, meciul a intrat în istoria jocului din mai multe motive.

Mai ales că acest meci este considerat primul meci internațional de fotbal din istoria acestui sport.

Numele

În timp ce toate numele au fost tipărite cu inițialele și numele de familie ale jucătorului în întregime, există un nume notabil pe a doua pagină printre cei 11 jucători ai lui Eton.

Archibold Primrose, tipărit pe pagină sub numele de Earl of Rosebery, avea să devină prim-ministru al Marii Britanii aproximativ 20 de ani mai târziu, într-un scurt mandat între 1894-1895.

După scurta perioadă petrecută la conducerea Angliei, Primrose s-a mutat la nord de graniță, unde a devenit o figură importantă în fotbalul scoțian, devenind mai întâi președinte al Federației Scoțiene de Fotbal și apoi președinte al clubului de fotbal Heart of Midlothian.

Conte de Rosebery

Modificarea regulilor

Jucat la Hamilton Park din campusul New Haven, Yale și-a invitat verii de peste ocean pentru a-i învăța despre noul lor joc. 

Strămoș al jocului nostru modern, acest meci istoric ar fi de nerecunoscut pentru fanii de astăzi.

Fanii fotbalului

Anterior, meciurile americane erau formate din echipe de 25 de oameni, în partide care nu se limitau la 90 de minute, ci până când o echipă atingea un număr mistic de șase goluri.

Se crede că influența englezească de la Eton a convins ca meciul să fie jucat cât mai fidel posibil după regulile Asociației (FA), publicate inițial în 1863.

Acest lucru a făcut ca meciul să se joace cu 11, la propunerea celor de la Eton. Multe dintre regulile rămase au fuzionat într-un hibrid de fotbal, așa cum au convenit reprezentanții Yale cu câteva luni înainte.

Printre aceste norme se numără:

  • goluri de 25 de picioare lățime
  • 400 de picioare lungime de terenuri
  • O minge de mărimea unui număr șase

În comparație, meciurile din Premier League de astăzi au porți de 2,5 metri înălțime și 24 de metri lățime. În timp ce lungimea terenurilor variază, multe dintre ele au o lungime constantă de 115 yarzi (345 de picioare). În plus, se folosesc mingi de fotbal de mărimea cinci, care sunt acum cele mai mari de pe piață.

Stadionul Wembley

După toate întreruperile de joc, fie că era vorba de un fault, fie că mingea ieșea de pe teren, jocul era reluat prin intermediul unei rude demult dispărute a actualei "drop-ball". 

În aceste cazuri, mingea trebuia să fie aruncată la 12 picioare în aerul rece din Connecticut și nu era repusă în joc până nu atingea pământul. 

Eton și Yale au făcut schimb de tabere după fiecare gol, cu mențiunea că toate cele trei goluri au fost marcate în condițiile în care în spatele lor a fost o vijelie puternică.

Din nefericire, chiar și în cele mai plăcute condiții, meciul a fost întrerupt, deoarece jucătorii de la Eton au fost nevoiți să prindă ultimul tren spre New York.

Treceți la program!

În ciuda faptului că acest program clasic de fotbal a fost scos la licitație pentru o ofertă finală de 15.000 de lire sterline în 2016, nu este cel mai scump care a fost vândut la licitație.

Comemorând un meci amical dintre Blackburn Rovers și Old Etonians în 1875, următorul cel mai vechi program cunoscut a fost vândut pentru 30.000 de lire sterline în 2013.

Rivalitatea dintre cele două echipe avea să se aprindă din nou câțiva ani mai târziu, în finala Cupei Angliei din 1882, unde magia cupei avea să fie surprinsă pentru prima dată într-un program de zi de meci. Acest prim program al finalei Cupei FA s-a vândut pentru suma record de 35.250 de lire sterline!

Ați citit aceste rânduri pentru a vă bucura înainte de meci? Al nostru Broșuri și broșuri vă oferă șansa perfectă de a obține propria capodoperă tipărită!