Op zoek naar een geniale marketingcampagne voor bierviltjes? Better Call Saul!

Better Call Saul

Toen de razend populaire Breaking Bad serie in 2013 ten einde liep, was het duidelijk dat er nog veel meer verhalen te vertellen waren. Maar van alle personages die een eigen spin-off serie verdienden, was de duistere advocaat Saul Goodman misschien niet de meest voor de hand liggende keuze.

We gaan vijf jaar verder en het was een geïnspireerde beslissing, met de prequelserie Better Call Saul Wereldwijd een grote hit omdat het langzaam het pre-Breaking Bad verleden van Goodman onthult, samen met andere centrale personages zoals Mike Ehrmantraut en Gus Fring.

Better Call Saul werd opgepikt door Netflix in het Verenigd Koninkrijk en de eerste aflevering zal in februari 2015 worden uitgezonden. De marketeers bij de streaminggiganten sloegen de koppen bij elkaar en kwamen met een geweldige marketingcampagne, waarbij duizenden aangepaste bedrukte bierviltjes in pubs en bars in het hele Verenigd Koninkrijk.

Better Call Saul Bierviltje

De bierviltjes waren zo ontworpen dat ze realistisch leken, bijna alsof Goodman ze zelf aan de kroeg had gegeven, of ze waarschijnlijk op de tafels had gelegd toen de kroegbaas niet keek. De boodschap 'BOOZE GOT YOU IN TROUBLE AGAIN?' was goed gericht op mensen die in een pub drinken, waarbij het beeld van Goodman die naar de persoon wijst die het matje leest, doet denken aan de marketing die het personage in Breaking Bad produceerde.

De ontwerper liet het daar niet bij en voegde ook een opzettelijk amateuristisch ogende vorm toe met een telefoonnummer dat je kon bellen 'voor al je juridische behoeften'. Iedereen die geïntrigeerd genoeg was om het nummer te bellen, werd getrakteerd op een opgenomen boodschap van de acteur Bob Odenkirk die Goodman speelt om hen te vertellen dat ze naar de show moeten kijken - geniaal! Het nummer is sindsdien doorgeschakeld naar een ander bedrijf, dus probeer het nu niet, want je zult teleurgesteld worden en zeker geen juridische hulp krijgen van de man zelf.

Ondanks deze behoorlijk geslaagde poging tot authenticiteit is het nog steeds duidelijk dat het doel van het bierviltje was om de serie te promoten. Het Netflix-logo bovenaan en het Better Call Saul-logo in het midden zijn beide prominent aanwezig, waarbij de oproep tot actie 'WATCH NEW EPISODES WEEKLY' opvalt door de manier waarop het artwork is ontworpen.

Dit was niet de enige keer dat dit soort strategie werd gebruikt om reclame te maken voor de show. Terug in Albuquerque, New Mexico, waar de show zich afspeelt, in 2014 werd een billboard geplaatst voor James M. McGill - Goodmans oorspronkelijke naam. Er werd opnieuw een telefoonnummer opgenomen, met een vooraf opgenomen audio van Odenkirk als voicemailbericht.

We vonden dit voorbeeld van hoe bierviltjes bedrukken kan worden gebruikt als onderdeel van een creatieve marketingcampagne, bijna net zoveel als we van de show zelf houden. Goed gespeeld Saul, goed gespeeld.

Als je fan bent van de serie, lees dan wat wij vinden van De visitekaartjes van Saul Goodman in onze recensie van een aantal van de beroemdste film- en tv-kaarten.