Roller Derby Marketing: Vertel over je team

Roller derby-marketing voor teams zoals deze in Toronto, Canada
Roller derby in Toronto, Canada.

Wil je de bekendheid van je roller derby team vergroten? Of je nu op zoek bent naar fans, skaters of sponsors, maak een grote "smash" met deze essentiële stappen om op te vallen.

Roller derby marketing hoeft niet ingewikkeld of duur te zijn - gezien het feit dat de meeste teams gerund worden door competitie leden met kleinere budgetten, die misschien geen marketing ervaring hebben als hun "dagbaan", is het belangrijk om het simpel en betaalbaar te houden. Dat gezegd hebbende, met een klein budget kom je al een heel eind in het aantrekken van de gewenste aandacht.

Je team heet... Wat?

Als je een nieuw team opricht, of zelfs een bestaand team een nieuwe naam geeft, is de naam een belangrijk punt om meteen rekening mee te houden. Competitienamen moeten eenvoudig zijn, maar teamnamen zijn de plek om wat creatiever en eigenzinniger te worden. Als je moeite hebt om iets te bedenken, kun je inspiratie putten uit:

 • Je stad of regio - vooral als het een bijnaam heeft of bekend staat om iets specifieks.
 • Populaire of alternatieve cultuur, zoals horrorfilms en -bands.
 • Grapjes, rijmpjes en woordspelingen die de houding of het vooruitzicht van je club beschrijven.
 • Hoe andere teams over de hele wereld zichzelf hebben genoemd.

Vooral namen die gekoppeld zijn aan de locatie van je team zijn een goed idee, omdat ze je makkelijk herkenbaar maken, zowel voor marketingdoeleinden als wanneer het tijd is om mee te doen aan wedstrijden. Denk goed na over je naam - rebranding en het veranderen ervan kan een aanzienlijke hoeveelheid werk en kosten met zich meebrengen.

Creatief worden met je logo

Het ontwerpen van een logo is zeker een gebied waar je best wat geld investeert. Vermijd de valkuil om het te onoverzichtelijk te maken of te putten uit te veel verschillende afbeeldingen en bronnen. Een strak logo met relevante afbeeldingen en design zal veel langer mooi blijven. Je logo is het direct herkenbare beeld dat je team vertegenwoordigt, dus het is de moeite waard om er een goed logo van te maken.

De Seaside Siren Roller Girls zijn een roller derby team in Southend-on-Sea Essex.
Het logo van de Seaside Siren Roller Girls, een rolschaatsderbyteam in Southend-on-Sea, Essex.

Een internetaanwezigheid ontwikkelen

Een goede website is essentieel en je roller derby marketing inspanningen zijn niet compleet zonder. Je site hoeft niet groot, uitgebreid of duur te zijn - simpeler is vaak beter. Maak hem stijlvol, overzichtelijk en makkelijk te navigeren en bezoekers zullen blijer zijn met hun surfervaring. Vergeet bij het bouwen van je site niet om:

 • Een basisintroductie over je club.
 • Een lijst met komende wedstrijden en toernooien.
 • Vermelding van je sponsors.
 • Informatie voor potentiële schaatsers, inclusief de datums van de try-outs.
 • Details over speciale evenementen of fondsenwerving.
 • Een adres en locatie, nog beter met een link naar een Google-kaart.
 • Actuele contactgegevens.

Het is een goede gewoonte om intern teamnieuws niet op de website te zetten of in een aparte rubriek, omdat het irrelevant is voor andere bezoekers (fans, potentiële schaatsers en sponsors) en verwarrend kan zijn. Als je het wel op dezelfde website wilt hebben, kun je een aparte pagina of blogcategorie overwegen die alleen gericht is op de huidige teamleden. Andere dingen die je moet vermijden zijn te veel vreemde lettertypes, geanimeerde afbeeldingen en afleidende pop-ups.

Hoe belangrijk je website ook is om je fanbase op te bouwen en de aandacht te trekken voor je club, je hebt meer nodig om je club te bereiken. Op het gebied van sociale media kun je van alles gebruiken, van Facebook en Twitter tot Instagram en Pinterest, om het nieuws te verspreiden. Wedstrijduitslagen, blessureverslagen, foto's, geldinzamelingsacties, komende trainingen en nog veel meer kun je delen op de sociale platforms van je keuze.

Als je niet veel tijd en middelen hebt om aan je online marketingcampagne te besteden, houd het dan bij de belangrijkste sociale sites zoals Facebook en Twitter. Verbreed uw activiteiten vervolgens naar eigen inzicht.

Roller derby-marketing voor teams zoals deze in Toronto, Canada
Roller derby in Toronto, Canada.

Dingen afdrukken

Een ander gebied dat de moeite waard is en een kleine financiële investering vergt; afdrukken is de sleutel tot je marketing voor roller derby. Als je maar drie dingen kunt kiezen om af te drukken, maak er dan de volgende van:

 • Visitekaartjes - om uit te delen aan potentiële sponsors, zodat ze snel en gemakkelijk kunnen zien wie je bent, wat je wilt en hoe ze je kunnen bereiken.
 • Folders - om reclame te maken voor komende evenementen, geldinzamelingsavonden en try-outs voor schaatsers.
 • Posters - Als je evenementen wilt promoten, zijn posters op strategische locaties in de stad met sterke afbeeldingen een geweldige manier om mensen te laten weten wat je van plan bent.

Ga netwerken

Je bereik zal een persoonlijker tintje krijgen als je er echt op uit gaat en mensen ontmoet op lokale evenementen - en dit kan op veel verschillende manieren, die allemaal enorm voordelig kunnen zijn voor je team. Als je sponsors zoekt, leg de schaatsen dan even opzij en ga naar lokale zakelijke netwerkevenementen. Dit is misschien het laatste waar je aan zou denken, maar iedereen is er om zichzelf te promoten - net als jij! Wees voorbereid om te praten over de voordelen van je sport, de groei die het doormaakt en de positieve aspecten voor de betrokken vrouwen. Houd je visitekaartjes bij de hand om extra voordeel te behalen. Misschien wil je zelfs een klein aantal flyers drukken die specifiek gericht zijn op waarom en hoe lokale bedrijven jou zouden moeten sponsoren, zodat je ze kunt achterlaten bij de contacten die je legt.

Andere lokale evenementen, zoals liefdadigheidsritten, feesten en beurzen kunnen je bekendheid ook vergroten. Hoewel dit misschien niet de plekken zijn om sponsors te zoeken, kun je er wel fans en potentiële skaters vinden, het publiek informeren en mythes over je sport ontkrachten.

Central City Roller Girls roller derby marketing scheidsrechter
Een Central City Roller Girls-scheidsrechter.

Maak fondsenwerving leuker

De truc bij fondsenwerving is het volgende: wat je ook kiest, maak het leuk en toegankelijk voor een groot aantal mensen in je gemeenschap. Probeer verkleed skate-a-thons, zoek donaties van prijzen voor verlotingen en verkoop kaartjes aan fans of live muziekavonden waarbij de opbrengst van de kaartjes aan je team wordt gedoneerd. Wanneer je probeert geld in te zamelen, zorg er dan voor dat je dit overal bekend maakt - neem contact op met de plaatselijke krant, zet het op Facebook, vraag je contacten om te re-tweeten; schreeuw het van de daken!

Twee punten om mee te nemen zijn de volgende:

 • Wees niet bang om te vragen. Als je het niet vraagt, krijg je het niet. Soms wachten mensen die bereid zijn om hun steun aan te bieden tot ze specifiek gevraagd worden. En anderen hebben er misschien nog niet aan gedacht, maar als het idee wordt geopperd, willen ze graag een bijdrage leveren.
 • Vermeld de voordelen. Overtuig mensen waarom ze jou zouden moeten sponsoren. Wat levert het hen op? Hoe zullen ze overkomen? Op welke manieren komt het de gemeenschap ten goede?

Welke richting je ook uitgaat met je roller derby team, wees origineel en authentiek. Je zult supporters voor je winnen en de aandacht trekken naar een onderneming die duidelijk zo'n toegewijde aanhang heeft. En net zoals je niet bang bent om stoer te doen als je je rolschaatsen aantrekt, aarzel dan niet als ze uit zijn. Met een beetje vasthoudendheid kom je een heel eind.