Årets Pantone-farve 2020, og hvordan du bruger den

Årets Pantone-farve 2020 Klassisk blå

Dette er Klassisk blå - udnævnt til årets farve i 2020. Men hvorfor netop denne nuance? Og hvorfor netop nu i 2020? Lad os dykke ned i den dybe blå og undersøge præcis, hvorfor Classic Blue allerede er blevet kåret til årets Pantone-farve.

Hvorfor er årets farve vigtig?

Classic Blue blev kåret til årets farve af Pantone Color Institute. De fleste af os har hørt om Pantone, men hvem er de? Og hvad er det, der gør deres mening om farver så vigtig?

I 1963 introducerede virksomheden Pantone (med base i Grand Rapids, Michigan, USA) et farvereferencesystem kaldet Pantone Matching System®. Det blev hurtigt en international industristandard blandt designere, trykkerier og producenter.

Blandt andre produkter og tjenester kuraterer Pantone et voksende bibliotek med mere end 1.300 unikke farvereferencer. Siden 1999 har Pantone Color Institute udnævnt en årets farve. Den, de har valgt for 2020, er 19-4052 - eller Classic Blue.

Det enkle navn dækker over Pantone-systemets dybde og rækkevidde. I Pantones katalog er der sandsynligvis omkring 300 til 400 nuancer, der kan beskrives som "blå", afhængigt af dine individuelle fortolkninger, smag og fotoreceptorer.

Når Pantone annoncerer årets farve, sidder marketingbureauer, brand managers, indretningsarkitekter, modehuse og farveproducenter alle sammen og lytter. For alle, der arbejder med farver, er Pantones årets farve faktisk en vigtig begivenhed, som har magt til at påvirke designtendenser i de kommende 12 måneder.

Hvilke egenskaber har Classic Blue Pantone?

Pantone Classic Blue 2020 himmel

Pantone har nævnt nuancens "tidløse og vedvarende nuance" som årsag til valget. Citeret i DesignugeLeatrice Eiseman, administrerende direktør for Pantone, sagde: "Vi lever i en tid, der kræver tillid og tro. Det er denne form for konstans og tillid, der udtrykkes af Pantone 19-4052 Classic Blue, en solid og pålidelig blå nuance, som vi altid kan stole på."

Classic Blues universelt delte associationer hjalp den med at sikre topplaceringen. Blå kan fremkalde tristhed, ensomhed eller endda vulgaritet, men denne særlige tones lighed med en skumringshimmel eller dybt, roligt vand synes at repræsentere positivitet og ro. Det er disse optimistiske, opløftende forestillinger, som Pantone mener indfanger en verdensomspændende appetit på fremskridt, stabilitet og optimisme i 2020.

Når det gælder tillid og pålidelighed, kommer Classic Blue virkelig til sin ret. Classic Blue er ligefrem, men underspillet, og den er ideel til firmabrochurer, hvor den fremkalder en følelse af autenticitet og sikkerhed. Den giver en markant, etableret karakter til de mærker, den repræsenterer, og lover kvalitet uden at være prangende.

Solopress-designer Matt Bruty havde dette at sige om Classic Blue:

"Pantones årets farve fremkalder bestemt ro og pålidelighed. Den egner sig godt til at blive brugt som en blokfarve, fordi den er let at se på. Jeg tror, det ville fungere rigtig godt med accenter af mørke appelsiner og koraller (tænk solnedgang). Den blå farve ville også passe godt sammen med guld og creme på mere lige fod."

Hvad betyder det for designere?

Moderne designere vil være opmærksomme på de veje, som farvetendenser følger, når de filtreres ned til gadebilledet og ind i den folkelige bevidsthed. I de senere år har katalysatorer som kunst, musik, film og mode fået følgeskab af bloggere, YouTubere og online-influencere.

Årets Pantone-farve er en kilde, der kommer med en vis grad af brandautoritet og brancheindsigt. Den årlige beslutning er baseret på en række troværdige beviser, som Pantone Color Institute observerer midt i det globale kulturelle klima.

Den overvejer, hvilke tendenser der måske bobler op til overfladen, og forudsiger, hvilke håb og forhåbninger der kan komme i spil i det kommende år. Det kan virke overkompliceret, når det handler om at vælge en farve, men Pantone har vist en uhyggelig evne til at indfange tidens stemning.


Årets farve har global indflydelse

Pantone Classic Blue 2020 bog

I 2018 var årets Pantone-farve 18-3838 Ultra Violetog nævnte rumforskning og meditation som vigtige indflydelser. I de følgende 12 måneder annoncerede SpaceX, at de ville sende de første amerikanske astronauter ud i rummet siden 2011, der var et mindfulness-boom, og Dior, Yves Saint Laurent, Givenchy og Miu Miu brugte alle violet som en del af deres kollektioner.

Pantone valgte den økologisk bevidste 16-1546 Levende koral i 2019 - året, hvor Greta Thunberg blev et kendt navn.

Uanset om designere er enige eller uenige i Pantones valg, så sætter det en markør for branchen. Ligesom Pantones farvekoder fungerer som en universel reference, er deres årets farve et kulturelt referencepunkt, der har vist sig at være en pålidelig indikator for den populære smag.

Derfor er årets Pantone-farve et godt valg som pauseskærm for designere og marketingfolk. Den vil fungere som en påmindelse om, at udnyttelse af denne trendy nuance kan give et moderne aspekt til deres arbejde i 2020.

Som et ekstra pro-tip til designere tilføjer Matt Bruty fra Solopress:

"Det er værd at påpege, at Pantone-nummeret '19-4052' er fra Pantones farveserie 'Fashion, Home and Interiors'. Det tilsvarende i de coatede og ucoatede bøger, som vi er mere fortrolige med som designere af papirtryk, er udvalget af blå farver mellem 2148 og 2154."

Hvordan kan du bruge Classic Blue i din trykte markedsføring?
Pantone Classic Blue 2020 brochure

En ideel anvendelse af Classic Blue ville være som en del af en virksomhedsbrochure og tilhørende materiale for en virksomhed, der ønsker at fremstille sig selv som etableret, ærværdig, troværdig og, ja, "klassisk"!

Uanset om du opbygger et brand eller indretter dit hjem, eksisterer farver sjældent alene. Ved at bruge Classic Blue som udgangspunkt er det muligt at opbygge en række forskellige farvepaletter. Hvis du leder efter de bedste farvekombinationer til brochurer, lykønskningskort eller plakater, spiller Classic Blue fint sammen med et stort udvalg af nuancer.

Pantone har skabt fem separate farvepaletter der giver harmoniske farveskemaer, hver med sin egen atmosfære. Du kan vælge at bruge en af disse paletter i sin helhed eller bare vælge en eller to accenter for at opbygge et stærkt look til din næste kampagne. Indretningssiden ApartmentTherapy.com har også udforsket en række komplementære farver der fungerer lige så godt til trykt markedsføring som i dit hjem.

Hvor skal man begrænse brugen af Classic Blue?

Der er situationer, hvor det ikke er tilrådeligt at gå direkte til Classic Blue - f.eks. hvis du administrerer et brand med en meget specifik palet. Hvis du prøver at presse denne nuance ind i dit marketingmateriale, kan det udvande din identitet og se malplaceret ud. Når det er tilfældet, kan du stadig lære af Pantones begrundelse for 2020 med "ro, tillid og forbindelse" for at finde en nuance, der legemliggør disse værdier og passer bedre til dit brand.

Et andet område, hvor du måske skal være forsigtig, er markedsføring af fødevarer. Markedsførere ser ofte blå som uappetitlig. Få fødevarer er naturligt blå, så vores forbindelse mellem den farve og en tilfredsstillende gastronomisk oplevelse er ikke så stærkt udviklet. Sammenlignet med varmere og mere stimulerende farver som rød, orange, gul og grøn er der ikke så mange fødevaremærker eller restaurantkæder, der benytter sig af en blå Pantone.

Selvom det ville være et utraditionelt valg, er Classic Blue ikke uinteressant for foodies. Dens lighed med himlen i skumringen betyder, at den passer godt ind i den naturlige verden. Denne fortrolighed gør det til et dristigt, men bestemt brugbart valg for et potentielt fødevare-, natur- eller miljøbaseret brand.

Ind i det blå

Hvis Classic Blue har inspireret dig til at forny dine marketingmaterialer og anvende de bedste farvekombinationer til brochurer i 2020, Shop med Solopress. Gå på opdagelse i vores store udvalg af reklametryk, eller ring til os på 01702 460047.

1 KOMMENTAR

Der er lukket for kommentarer.