De Pantone-kleur van het jaar 2020 en hoe deze te gebruiken

Pantone kleur van het jaar 2020 Klassiek blauw

Dit is Klassiek Blauw - uitgeroepen tot kleur van het jaar voor 2020. Maar waarom deze kleur? En waarom nu voor 2020? Laten we eens in het diepe blauw duiken en precies onderzoeken waarom Classic Blue nu al tot Pantone kleur van het jaar is gekroond.

Waarom is de kleur van het jaar belangrijk?

Classic Blue werd uitgeroepen tot kleur van het jaar door de Pantone Kleureninstituut. De meesten van ons hebben wel eens van Pantone gehoord, maar wie zijn ze? En wat maakt hun mening over kleur zo belangrijk?

In 1963 introduceerde het bedrijf Pantone (gevestigd in Grand Rapids, Michigan, VS) een kleurreferentieschema dat het Pantone Matching System® werd genoemd. Het werd al snel een internationale industriestandaard onder ontwerpers, drukkers en fabrikanten.

Naast andere producten en diensten beheert Pantone een groeiende bibliotheek van meer dan 1300 unieke kleurreferenties. Sinds 1999 benoemt het Pantone Color Institute een kleur van het jaar. De kleur die ze voor 2020 hebben uitgekozen is 19-4052 - oftewel Classic Blue.

De eenvoudige naam verloochent de diepte en het bereik van het Pantone-systeem. Binnen de catalogus van Pantone zijn er waarschijnlijk zo'n 300 tot 400 tinten die als 'blauw' kunnen worden omschreven, afhankelijk van je individuele interpretaties, smaak en fotoreceptoren.

Wanneer Pantone zijn kleur van het jaar bekendmaakt, gaan marketingbureaus, merkmanagers, interieurontwerpers, modehuizen en verf- en kleurstoffabrikanten allemaal zitten en luisteren. Voor iedereen die met kleur werkt, is Pantone's kleur van het jaar een belangrijke gebeurtenis die de ontwerptrends van de komende 12 maanden kan beïnvloeden.

Welke kenmerken heeft de Pantone Classic Blue?

Pantone Klassiek Blauw 2020 lucht

Pantone noemt de "tijdloze en duurzame tint" als reden voor de keuze. Geciteerd in Design Weekzei Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur van Pantone: "We leven in een tijd die vertrouwen en geloof vereist. Het is dit soort standvastigheid en vertrouwen dat wordt uitgedrukt door Pantone 19-4052 Classic Blue, een solide en betrouwbare blauwe tint waar we altijd op kunnen vertrouwen."

De universeel gedeelde associaties van klassiek blauw hebben geholpen om de toppositie te bemachtigen. Blauw kan verdriet, eenzaamheid of zelfs vulgairheid oproepen, maar de gelijkenis van deze kleur met een schemerige lucht of diep, rustig water lijkt positiviteit en kalmte te vertegenwoordigen. Het zijn deze optimistische, opbeurende begrippen die volgens Pantone een wereldwijde honger naar vooruitgang, stabiliteit en optimisme in 2020 weerspiegelen.

Op het gebied van vertrouwen en betrouwbaarheid komt Classic Blue echt tot zijn recht. Oprecht maar ingetogen is Classic Blue ideaal voor bedrijfsbrochures, waar het een gevoel van authenticiteit en veiligheid oproept. Het geeft een onderscheidend, gevestigd karakter aan de merken die het vertegenwoordigt en belooft kwaliteit zonder op de voorgrond te treden.

Solopress ontwerper Matt Bruty had het volgende te zeggen over Classic Blue:

"Pantone's kleur van het jaar roept zeker kalmte en betrouwbaarheid op. Hij leent zich er goed voor om als blokkleur te worden gebruikt omdat hij gemakkelijk op het oog ligt. Ik denk dat dit heel goed zou werken met accenten van schemerige sinaasappels en koralen die er doorheen worden gestreept (denk aan zonsondergang). Het blauw zou ook heel goed passen naast goud en crèmekleuren op een meer gelijkwaardige basis."

Wat betekent dit voor ontwerpers?

Hedendaagse ontwerpers zullen zich bewust zijn van de routes die kleurentrends volgen als ze doordringen tot de winkelstraten en in het populaire bewustzijn. In de afgelopen jaren hebben bloggers, YouTubers en online beïnvloeders zich aangesloten bij katalysatoren zoals kunst, muziek, film en mode.

De Pantone-kleur van het jaar is een bron van autoriteit en inzicht in de branche. De jaarlijkse beslissing is gebaseerd op een reeks geloofwaardige bewijzen die het Pantone Color Institute observeert te midden van het wereldwijde culturele klimaat.

Er wordt gekeken naar trends die aan de oppervlakte komen en er wordt voorspeld welke hoop en aspiraties er het komende jaar leven. Dat lijkt misschien overgecompliceerd als het gaat om het kiezen van een kleur, maar Pantone heeft een griezelige vaardigheid getoond in het vastleggen van de stemming van de tijd.


Kleur van de wereldwijde impact van het jaar

Pantone Klassiek Blauw 2020 boek

In 2018 was de Pantone-kleur van het jaar 18-3838 Ultravioleten noemde ruimteverkenning en meditatie als belangrijkste invloeden. In de daaropvolgende 12 maanden kondigde SpaceX aan dat het de eerste Amerikaanse astronauten de ruimte in zou sturen sinds 2011, was er de mindfulness-hausse en Dior, Yves Saint Laurent, Givenchy en Miu Miu gebruikten allemaal violet als onderdeel van hun collecties.

Pantone koos de ecologisch bewuste 16-1546 Levend Koraal in 2019 - het jaar waarin Greta Thunberg een begrip werd.

Of ontwerpers het nu eens of oneens zijn met de keuze van Pantone, het zet een mijlpaal in de industrie. Net zoals de kleurcodes van Pantone dienen als universele referentie, is hun kleur van het jaar een cultureel referentiepunt dat heeft bewezen een betrouwbare indicator te zijn van de populaire smaak.

Daarom is de Pantone-kleur van het jaar een geweldige schermbeveiliging voor ontwerpers en marketeers. Het herinnert hen eraan dat het gebruik van deze trendy kleur hun werk in 2020 een eigentijds aspect kan geven.

Als extra pro-tip voor ontwerpers voegt Matt Bruty van Solopress toe:

"Het is de moeite waard om te vermelden dat het Pantone-nummer '19-4052' afkomstig is uit Pantone's 'Fashion, Home and Interiors' kleurenpalet. Het equivalent hiervan in de gecoate en ongecoate boeken waar we als ontwerpers van papieren drukwerk meer bekend mee zijn, is het blauwtintengamma tussen 2148 en 2154."

Hoe kun je Classic Blue gebruiken in je printmarketing?
Pantone Klassiek Blauw 2020 brochure

Een ideale toepassing voor Classic Blue zou zijn als onderdeel van een bedrijfsbrochure en bijbehorend materiaal voor een bedrijf dat zichzelf wil neerzetten als gevestigd, eerbiedwaardig, betrouwbaar en, nou ja, "Klassiek!".

Of je nu een merk opbouwt of je huis inricht, kleuren staan zelden op zichzelf. Door Classic Blue als uitgangspunt te nemen, kun je een verscheidenheid aan kleurenpaletten opbouwen. Als je op zoek bent naar de beste kleurencombinaties voor brochures, wenskaarten of posters, speelt Classic Blue mooi samen met een enorm scala aan tinten.

Pantone heeft vijf afzonderlijke kleurenpaletten die harmonieuze kleurenschema's bieden, elk met een eigen sfeer. Je kunt ervoor kiezen om een van deze paletten in zijn geheel te gebruiken, of slechts een of twee accenten te selecteren om een sterke look te bouwen voor je volgende campagne. Interieurontwerpsite ApartmentTherapy.com heeft ook een reeks van complementaire kleuren die net zo goed werken voor printmarketing als bij jou thuis.

Waar het gebruik van Classic Blue te beperken

Er zijn situaties waarin het niet aan te raden is om meteen in Classic Blue te duiken - bijvoorbeeld als je een merk met een heel specifiek palet beheert. Als je deze kleur in je marketingmateriaal probeert te proppen, kan dat je identiteit aantasten en misplaatst overkomen. Als dit het geval is, kun je nog steeds leren van Pantone's grondgedachte voor 2020 van "kalmte, vertrouwen en verbinding" om een tint te zoeken die deze waarden belichaamt en beter bij je merk past.

Een ander gebied waar je misschien voorzichtig mee moet zijn, is voedselmarketing. Marketeers zien blauw vaak als onsmakelijk. Weinig voedingsmiddelen zijn van nature blauw, dus onze associatie tussen die kleur en een bevredigende gastronomische ervaring is niet zo sterk ontwikkeld. Vergeleken met warmere en meer stimulerende kleuren zoals rood, oranje, geel en groen, zie je niet zoveel voedselmerken of restaurantketens die vertrouwen op een blauwe Pantone.

Hoewel het een onconventionele keuze zou zijn, is Classic Blue geen uitzondering voor fijnproevers. De gelijkenis met de schemerlucht betekent dat het goed past in de natuurlijke wereld. Die vertrouwdheid maakt het een gewaagde maar zeker bruikbare keuze voor een potentieel merk op het gebied van voeding, natuur of milieu.

In het blauw

Als Classic Blue je heeft geïnspireerd om je marketingmateriaal te vernieuwen en de beste kleurencombinaties voor brochures in 2020 te gebruiken, winkelen bij Solopress. Bekijk het enorme aanbod aan promotioneel drukwerk of bel ons op 01702 460047.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.