Culoarea Pantone a anului 2020 și cum să o folosești

Culoarea Pantone a anului 2020 Albastru clasic

Aceasta este Albastru clasic - desemnată culoarea anului 2020. Dar de ce această nuanță anume? Și de ce acum, în 2020? Haideți să ne scufundăm în albastrul profund și să explorăm exact de ce Classic Blue a fost deja încoronată culoarea Pantone a anului.

De ce este importantă culoarea anului?

Classic Blue a fost desemnată culoarea anului de către Institutul Pantone Color. Cei mai mulți dintre noi au auzit de Pantone, dar cine sunt ei? Și de ce este atât de importantă opinia lor despre culori?

În 1963, compania Pantone (cu sediul în Grand Rapids, Michigan, SUA) a introdus o schemă de referință a culorilor numită Pantone Matching System®. Aceasta a devenit rapid un standard industrial internațional în rândul designerilor, tipografilor și producătorilor.

Printre alte produse și servicii, Pantone gestionează o bibliotecă în creștere de peste 1.300 de referințe cromatice unice. Din 1999, Pantone Color Institute a desemnat culoarea anului. Cea pe care au selectat-o pentru 2020 este 19-4052 - sau Classic Blue.

Numele său simplu ascunde profunzimea și gama de culori a sistemului Pantone. În cadrul catalogului Pantone, există probabil între 300 și 400 de nuanțe care pot fi descrise ca fiind "albastre", în funcție de interpretările, gusturile și fotoreceptorii individuali.

Atunci când Pantone anunță culoarea anului, agențiile de marketing, managerii de brand, designerii de interior, casele de modă și producătorii de vopsele și coloranți stau cu toții cu ochii în patru și ascultă. De fapt, pentru toți cei care lucrează cu culori, culoarea anului anunțată de Pantone este un eveniment important care are puterea de a influența tendințele de design în următoarele 12 luni.

Ce caracteristici are Pantone Classic Blue?

Cerul Pantone Classic Blue 2020

Pantone a citat "nuanța atemporală și durabilă" a acestei nuanțe ca motiv al selecției sale. Citat în Săptămâna designului, a declarat Leatrice Eiseman, director executiv al Pantone: "Trăim într-o perioadă care necesită încredere și credință. Acest tip de constanță și încredere este exprimat de Pantone 19-4052 Classic Blue, o nuanță de albastru solid și de încredere pe care ne putem baza întotdeauna."

Asociațiile universal împărtășite ale lui Classic Blue l-au ajutat să se claseze pe primul loc. Albastrul poate evoca tristețea, singurătatea sau chiar vulgaritatea, dar asemănarea acestui ton special cu un cer în amurg sau cu o apă adâncă și liniștită pare să reprezinte pozitivitatea și calmul. Aceste noțiuni optimiste și înălțătoare sunt cele care, în opinia Pantone, capătă un apetit mondial pentru progres, stabilitate și optimism în 2020.

În domeniul încrederii și al fiabilității, Classic Blue se dovedește a fi o companie de top. Direct, dar discret, Classic Blue este ideal pentru broșurile de firmă, unde evocă un sentiment de autenticitate și siguranță. Conferă un caracter distinctiv și consacrat mărcilor pe care le reprezintă, promițând calitate fără a se lăuda.

Matt Bruty, designerul Solopress, a spus următoarele despre Classic Blue:

"Culoarea anului de la Pantone evocă cu siguranță calmul și fiabilitatea. Se pretează bine la a fi folosită ca o culoare bloc pentru ușurința cu care este privită. Cred că ar funcționa foarte bine cu accente de portocaliu amurgit și corali punctate prin ea (gândiți-vă la apus). Albastrul ar sta, de asemenea, foarte bine alături de auriu și crem pe picior de egalitate."

Ce înseamnă acest lucru pentru designeri?

Designerii contemporani vor fi conștienți de traseele pe care le urmează tendințele în materie de culori, pe măsură ce acestea ajung pe stradă și în conștiința populară. În ultimii ani, unor catalizatori precum arta, muzica, filmul și moda li s-au alăturat bloggeri, YouTubers și influenceri online.

Culoarea anului de la Pantone este o sursă care vine cu un grad de autoritate de marcă și de cunoaștere a industriei. Decizia anuală se bazează pe o serie de dovezi credibile pe care Pantone Color Institute le observă pe fondul climatului cultural global.

Acesta analizează ce tendințe ar putea ieși la suprafață și prevede ce speranțe și aspirații ar putea apărea în anul următor. Acest lucru poate părea prea complicat atunci când vine vorba de alegerea unei culori, dar Pantone a demonstrat un talent extraordinar pentru a capta starea de spirit a vremurilor.


Culoarea impactului global al anului

Carte Pantone Classic Blue 2020

În 2018, culoarea Pantone a anului a fost 18-3838 Ultra Violet, citând explorarea spațială și meditația ca fiind influențe cheie. În următoarele 12 luni, SpaceX a anunțat că va trimite primii astronauți americani în spațiu din 2011 încoace, a existat boom-ul mindfulness și Dior, Yves Saint Laurent, Givenchy și Miu Miu. toate au folosit violetul ca parte a colecțiilor lor.

Pantone a ales culoarea ecologică 16-1546 Living Coral în 2019 - anul în care Greta Thunberg a devenit un nume cunoscut.

Indiferent dacă designerii sunt de acord sau nu cu alegerea Pantone, aceasta marchează industria. La fel cum codurile de culoare Pantone servesc drept referință universală, culoarea anului este un punct de referință cultural care s-a dovedit a fi un indicator de încredere al gusturilor populare.

Din acest motiv, culoarea Pantone a anului este o alegere excelentă de screen saver pentru designeri și comercianți. Acesta va acționa ca un memento că exploatarea acestei nuanțe în tendințe ar putea aduce un aspect contemporan muncii lor în 2020.

Ca un sfat suplimentar pentru designeri, Matt Bruty de la Solopress adaugă:

"Merită să subliniem că numărul Pantone "19-4052" face parte din gama de culori Pantone "Fashion, Home and Interiors". Echivalentul acesteia în cărțile acoperite și neacoperite, cu care suntem mai familiarizați ca designeri de imprimare pe hârtie, este gama de albastru cuprinsă între 2148 și 2154."

Cum puteți utiliza Classic Blue în marketingul dvs. tipărit?
Broșura Pantone Classic Blue 2020

O aplicație ideală pentru Classic Blue ar fi ca parte a unei broșuri de companie și a materialelor colaterale asociate pentru o afacere care dorește să se prezinte ca fiind stabilită, venerabilă, demnă de încredere și, ei bine, "clasică"!

Fie că vă construiți un brand sau vă decorați casa, culorile rareori există de sine stătător. Folosind Classic Blue ca punct de plecare, este posibil să construiți o varietate de palete de culori. Dacă sunteți în căutarea celor mai bune combinații de culori pentru broșuri, felicitări sau postere, Classic Blue se potrivește de minune cu o gamă imensă de nuanțe.

Pantone a creat cinci palete de culori separate care oferă combinații armonioase de culori, fiecare cu o atmosferă proprie. Ați putea alege să adoptați una dintre aceste palete în întregime sau doar să selectați unul sau două accente pentru a construi un aspect puternic pentru următoarea dvs. campanie. Site-ul de design interior ApartmentTherapy.com a explorat, de asemenea, o gamă de culori complementare care funcționează la fel de bine pentru marketingul tipărit ca și în casa dumneavoastră.

Unde se limitează utilizarea Classic Blue

Există contexte în care nu este recomandabil să vă aruncați direct în Classic Blue - de exemplu, dacă gestionați un brand cu o paletă foarte specifică. Încercarea de a strecura această nuanță în materialele de marketing ar putea să vă dilueze identitatea și să pară deplasată. Când acesta este cazul, puteți totuși învăța din raționamentul Pantone pentru 2020 de "calm, încredere și conexiune" pentru a căuta o nuanță care întruchipează aceste valori și se potrivește mai bine cu livrea mărcii dvs.

Un alt domeniu în care ar trebui să fiți precauți este cel al marketingului alimentar. Comercianții văd adesea albastrul ca fiind neplăcut. Puține alimente sunt albastre în mod natural, astfel încât asocierea noastră între această culoare și o experiență gastronomică satisfăcătoare nu este atât de puternic dezvoltată. În comparație cu culorile mai calde și mai stimulative, cum ar fi roșu, portocaliu, galben și verde, nu veți găsi atât de multe mărci alimentare sau lanțuri de restaurante care să se bazeze pe un Pantone albastru.

Deși ar fi o alegere neconvențională, Classic Blue nu este interzis pentru gurmanzi. Asemănarea sa cu cerul la amurg înseamnă că se așează confortabil în lumea naturală. Această familiaritate îl face o alegere îndrăzneață, dar cu siguranță utilizabilă pentru o potențială marcă bazată pe alimente, natură sau mediu.

În albastru

Dacă Classic Blue v-a inspirat să vă reînnoiți materialele de marketing și să adoptați cele mai bune combinații de culori pentru broșuri în 2020, cumpărați cu Solopress. Explorați gama imensă de printuri promoționale oferite sau sunați-ne la 01702 460047.

1 COMENTARIU

Comentariile sunt închise.