Draadloze opladers: Zijn we op weg naar een draadloze toekomst?

Draadloos opladen biedt een oplossing voor de ergernis van veel mensen: draden.

Draden zijn mysterieuze objecten. Ze zijn geweldig voor het opladen van onze apparaten, maar zodra je ze uit het oog verliest, verdwijnen ze uit het bestaan of leggen ze een onoplosbare knoop, schijnbaar uit zichzelf. En wie vindt het nou leuk om op een stekker te staan?

Bluetooth en WiFi hebben ons al verlost van de nachtmerrie van verwarde oordopjes en ethernetstruikelgevaar. Zou draadloos opladen ons eindelijk kunnen verlossen van de kabel?

Werkt als magie

Als je in de afgelopen vijf jaar een telefoon hebt gekocht, is de kans groot dat je telefoon draadloos kan opladen!

Dit werkt via een magnetisch veld dat wordt gecreëerd tussen je draadloze oplader en je telefoon, waarbij stroom wordt overgedragen. Via het magnetische veld wordt een stroom doorgestuurd naar het oplaadapparaat. Het is deze sterke stroom die je telefoon vol sap laadt. Deze techniek staat bekend als inductief opladen. 

Draadloze opladers brengen je telefoon weer tot leven zonder dat je een dunne telefoonkabel nodig hebt die gemakkelijk breekt en zelden lang genoeg is. Gemakkelijk te gebruiken: leg je apparaat op een van deze magische creaties en zie hoe het 100% wordt.

Enigszins misleidend is dat de 'draadloze' oplader zelf eigenlijk een USB-kabel nodig heeft om zijn magische krachten te leveren. Plug ze in je laptop of wart en vergeet dat telefoonladers ooit hebben bestaan.

Onder de draad

Je zou denken dat draadloos opladen een nieuwe uitvinding is. 

Het dankt zijn oorsprong echter aan Nikola Teslain de late jaren 1800.

De in 1891 ontwikkelde 'Tesla-spoel' was het eerste systeem dat elektriciteit draadloos kon overbrengen. Dit maakte de weg vrij voor het fenomeen van het moderne draadloos opladen. 

Net als het origineel van Tesla gebruiken draadloze laders een koperen spoel om stroom over te brengen. Hoe groter de koperen spoel, hoe groter de afstand tussen de oplader en het apparaat kan zijn. Daarom moeten telefoons direct bovenop de oplader worden geplaatst, omdat deze stopcontacten relatief kleine koperen spoelen hebben.

Moderne telefoons bevatten bijna allemaal de technologie om draadloos van stroom te worden voorzien en het zou begrijpelijk zijn als je dacht dat dit een nieuwe toevoeging aan apparaten was.

Maar wist je dat deze technologie al tien jaar wordt gebruikt? Nokia bracht hun Lumia 920 al in 2012 op de markt met deze functie! Vandaag de dag is deze technologie niet meer weg te denken uit telefoons van elke grote technische ontwikkelaar.

De leiding nemen 

Momenteel is draadloos opladen beperkt tot handheld apparaten, laptops, keukenapparatuur en sommige auto's. De beschikbaarheid van draadloze oplaadpunten verspreidt zich echter als een lopend vuurtje. De beschikbaarheid van draadloze oplaadpunten verspreidt zich echter als een lopend vuurtje.

Moderne infrastructuur, zoals openbaar vervoer, restaurants en gelegenheden worden uitgerust met draadloze oplaadpunten om het tempo van het moderne leven bij te houden.

Een groeiende trend van plaatsen die nu actief draadloos opladen implementeren zijn onder andere McDonald's, Costa Coffee, alle Virgin-groepen, de meeste filialen van telefoonnetwerken in winkelstraten en verschillende hotelketens zoals Premier Inn.

Via een app als airchargeheb je de locaties van al hun openbare draadloze oplaadpunten binnen handbereik.

Tot de creatie van moderne smartphones had deze ongelooflijke technologie weinig praktisch nut voor ons in het dagelijks leven. Nu we de praktische kant ervan hebben ontdekt, realiseren we ons langzaam het enorme potentieel dat deze technologie in onze toekomst kan spelen.

Op dit moment is er een Proefperiode van 12 maanden die plaatsvindt in Londen om de mogelijkheden van draadloos opladen voor elektrische auto's met behulp van een inductiepad te testen. De proef in Buckinghamshire maakt gebruik van een armada van aangepaste Renault Zoe EV's en kan, indien succesvol, worden uitgebreid naar nog eens negen locaties.

Positieve lading

Draadloze laders zijn gemakkelijk te vinden, te gebruiken en op te bergen. Nooit meer tijd verspillen met het zoeken naar je bedrade lader als je telefoon op 1% staat. Draadloze laders zijn ook veel sterker en duurzamer, zodat ze niet breken zoals dunne telefoonkabels en veel langer meegaan.

Een veel voorkomend probleem bij apparaten is beschadiging van de USB-poort door spanning op de aansluiting. Draadloos opladen vermindert de slijtage van je telefoon doordat je geen oplaadkabel meer in de USB-poort hoeft te stoppen. Bovendien kan de volgende generatie telefoons volledig water- en stofdicht worden gemaakt door de oplaadkabel helemaal te verwijderen.

Draadloze laders kunnen iets wat draden gewoon niet kunnen: meerdere apparaten tegelijk opladen. Onze grote draadloze opladers zijn hiervoor gemaakt. Ze zijn ook veel esthetischer dan draden die door je huis slingeren.

Een bijkomend voordeel is dat ze een effectieve marketingtool zijn die je merk in het geheugen van je klanten houdt. Geef ze een draadloze oplader met je logo of gegevens erop en ze zullen het elke keer zien als ze hun telefoon opladen.

Tot op de draad

Deze technologie is nog relatief nieuw en evolueert voortdurend. Mettertijd zullen draadloze opladers nog krachtiger en efficiënter worden. Bekabelde laders worden momenteel in veel grotere hoeveelheden gemaakt, waardoor ze zo goedkoop zijn. 

Naarmate er meer draadloze opladers in de wereld komen, zal hun prijs drastisch dalen. Naarmate de prijs daalt, zal de vraag toenemen en zullen draadloze opladers steeds meer gebruikt worden. Uiteindelijk zal draadloos opladen de norm worden en zullen kabels en stekkers in de geschiedenisboeken verdwijnen.

De doos van Pandora openen

Draadloos opladen staat nog in de kinderschoenen. Telefoons en tablets zijn een briljante proeftuin om de levensduur, populariteit en mogelijkheden van deze methode te evalueren. Het succes ervan kan en zal de deur openen voor veel meer producten om mee te doen aan de draadloze ervaring.

Toegegeven, draden zorgen momenteel voor sneller en efficiënter opladen. Maar omdat draadloze technologie steeds beter wordt, weten we niet zeker hoe lang dat nog het geval zal zijn.

Het zijn immers niet langer alleen R&D-teams van fabrikanten van draagbare apparaten die geconfronteerd worden met de uitdagingen van snel, efficiënt en gebruiksvriendelijk elektrisch opladen.

De opkomst van de elektrische auto brengt het brein en de financiële slagkracht van de auto-industrie in het spel. We kunnen alleen maar verwachten dat de investeringen in de verdere ontwikkeling van draadloos opladen de komende tien jaar exponentieel zullen groeien.

De weg naar een draadloze toekomst

Over auto's gesproken, deze foto toont een concept dat het enorme potentieel van draadloos opladen laat zien. Stel je een toekomst voor zonder fossiele brandstoffen, waar wegen je voertuig (dat tegen die tijd waarschijnlijk vanzelf rijdt) constant van energie voorzien. 

Rijden door Mario Kart boosts is misschien niet langer alleen maar een droom... Zolang de M1 niet verandert in Rainbow Road, moet dat geen probleem zijn! 

Ben je op zoek naar een sterke, lichtgewicht maar duurzame draadloze oplader die een krachtige merkboodschap uitdraagt? Ons assortiment biedt de perfecte oplossing; kies uit kleine, groot of bamboe draadloze opladers en koppel je merk aan een baanbrekende technologie met een mooie toekomst.