Nieuwe antirookcampagne is weer een schok

Rookvrije 'antirookreclame' NHS

De reclamecampagne NHS Smokefree Health Harms belicht het giftige effect van roken op het hart, de hersenen en de longen. En het is geen mooi gezicht.

NHS-reclamecampagne met rookvrije poster

In de tijd van het jaar waarin de meeste rokers serieus nadenken over stoppen met roken, bieden Public Health England en de NHS een niet-zo-subtiele herinnering aan waarom dit waarschijnlijk een nieuwjaarsresolutie is die de moeite waard is om te doen - en tot het einde toe vol te houden.

De Reclamecampagne NHS Rookvrije Gezondheid Schaadt vestigt de aandacht op de ernstige schade die roken aan het lichaam toebrengt. Met behulp van computergrafische beelden (CGI) laat de tv-reclame de stroom vuil bloed zien die wordt veroorzaakt door het inademen van de gevaarlijke chemicaliën in sigaretten, zoals het zeer giftige gif arsenicum en cyanide. Deze chemicaliën komen in de bloedbaan terecht en veroorzaken schade aan alle belangrijke organen van het lichaam, waaronder het hart, de longen en de hersenen.

De hersenen zijn bijzonder kwetsbaar voor deze giftige stoffen, wat leidt tot een snellere achteruitgang in functionaliteit en een verhoogd risico op een beroerte en dementie. Onderzoek gepubliceerd in de New England Journal of Medicine toont aan dat rokers twee keer zoveel kans hebben om te sterven aan een beroerte dan niet-rokers.

"We zijn op de hoogte van het ernstige effect van roken op het hart en de longen, maar rokers moeten zich ervan bewust zijn hoeveel potentiële schade er wordt toegebracht aan de hersenen en andere vitale organen door giftige stoffen in sigaretten die in het bloed terechtkomen," zegt chief medical officer professor Dame Sally Davies. "Roken is de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte: één op de twee rokers sterft vroegtijdig aan ziekten die verband houden met roken, en het is uiterst zorgwekkend dat mensen nog steeds de gezondheidsschade onderschatten die ermee gepaard gaat."

"Het is echter niet allemaal kommer en kwel voor rokers die dit nieuwe jaar willen stoppen," voegt ze eraan toe. "Binnen vijf jaar na het stoppen met roken kan je risico op een beroerte worden teruggebracht tot hetzelfde als een levenslange niet-roker."

Schokkende reclamecampagne

De nieuwe Rookvrij-campagne wordt ondersteund door de eerder genoemde tv-reclame - klik op de afspeelknop hieronder om de YouTube-versie ervan te bekijken - samen met billboards, posters, folders en diverse digitale marketingmiddelen.

Online rookvrij zoeken

De NHS hoopt dat als je de schade ziet die roken aan je lichaam toebrengt, je wilt stoppen. Daarom hebben ze ook de gratis NHS-website Rookvrij en andere middelen om mensen te helpen stoppen met roken.

NHS stoppen met roken folder A5 voorzijde

NHS stoppen met roken folder A5 rug

NHS stoppen met roken poster A4

12 REACTIES

 1. Als de overheid echt wil dat mensen stoppen met roken, zou ze meer hulp bieden in de vorm van begeleiding voor rokers in plaats van grote sommen geld uit te geven aan extravagante reclamecampagnes.

 2. Het is een dilemma, nietwaar? De overheid krijgt miljarden aan belastinginkomsten uit de verkoop van sigaretten en tabak, maar wil toch dat mensen stoppen.
  IMHO - de reclame zal niet veel effect hebben. Bangmakerij zal de rokers niet tegenhouden.
  Zolang ze maar uit de buurt van mij en mijn gezin roken, kan het me niets schelen.

 3. Ik denk niet dat deze reclame erg effectief zal zijn, want mensen shockeren/angst aanjagen om te stoppen met roken zal slechts een kortetermijneffect hebben. Ze moeten willen stoppen omdat ze dat zelf willen en niet omdat iemand anders dat wil.

 4. Als de overheid het roken echt wil terugdringen, kan ze beginnen fabrikanten te dwingen om gewone pakjes te gebruiken om de reclame die merkverpakkingen maken te stoppen en de "street cred" van bepaalde merken onder jongeren te verminderen.

 5. Ik wil weer stoppen met roken, maar met de manier waarop de wereld tegenwoordig in elkaar zit, is het gewoon te stressvol.

 6. Mijn dochter van 17 rookt, daar kwamen we 6 maanden geleden achter. Ik wou dat er meer hulp en begeleiding op scholen was voor de jongeren, het maakt me echt bang dat ze rookt, maar op die leeftijd kan ik haar alleen maar adviseren en begeleiden 🙁

 7. Het probleem met deze advertentie is dat het gewoon niet zo geloofwaardig is - niemand zal geloven dat precies gebeurt wat wordt getoond bij elke inhalering - ze verwachten dat het is overdreven.

 8. Ik ben het eens met Jenny S. Afschrikkingstactieken kunnen sommige rokers/rokers in spe afschrikken, maar het verbod op roken in openbare gelegenheden zal leiden tot vele geredde levens.

 9. Dat is een hele slimme advertentie, ik wou dat ik niet aan het eten was op dat moment lol maar ik hoop dat het werkt en een paar levens redt 🙂 x

 10. In plaats van een advertentie die gebruik maakt van tactieken om mensen bang te maken, waarom publiceren we niet wat goed nieuws, bijvoorbeeld dat het aantal gevallen van kanker met x is gedaald sinds roken in openbare gelegenheden is verboden?

Reacties zijn gesloten.