Ny reklamekampagne mod rygning er endnu et chok

NHS' røgfri 'anti-ryger reklame'

NHS' reklamekampagne Smokefree Health Harms fremhæver rygningens giftige virkning på hjerte, hjerne og lunger. Og det er ikke noget kønt syn.

NHS Smokefree-plakatkampagne

På den tid af året, hvor de fleste rygere seriøst overvejer at holde op med at ryge, tilbyder Public Health England og NHS en ikke så subtil påmindelse om, hvorfor det nok er et nytårsforsæt, der er værd at gøre - og gennemføre hele vejen til enden.

Den NHS Smokefree Health Harms reklamekampagne fremhæver de alvorlige skader, som rygning forårsager på kroppen. Ved hjælp af computergrafik (CGI) viser tv-reklamen strømmen af snavset blod, der skyldes indånding af de farlige kemikalier, der findes i cigaretter, som f.eks. de meget giftige giftstoffer arsenik og cyanid. Disse kemikalier trænger ind i blodbanen og forårsager skader på alle kroppens vigtigste organer - herunder hjerte, lunger og hjerne.

Hjernen er særligt sårbar over for disse giftstoffer, hvilket fører til et hurtigere fald i funktionaliteten og en øget risiko for slagtilfælde og demens. Forskning offentliggjort i New England Journal of Medicine viser, at rygere har dobbelt så stor risiko for at dø af et slagtilfælde som ikke-rygere.

"Vi kender til den alvorlige effekt, som rygning har på hjerte og lunger, men rygere skal være opmærksomme på, hvor meget skade der potentielt kan ske på hjernen og andre vitale organer, når giftstoffer fra cigaretter kommer ind i blodet", siger cheflæge, professor Dame Sally Davies. "Rygning er den største årsag til for tidlig død, og hver anden ryger dør for tidligt af rygerelaterede sygdomme, og det er ekstremt bekymrende, at folk stadig undervurderer de sundhedsskader, der er forbundet med rygning."

"Det er dog ikke alt sammen sort snak for rygere, der ønsker at holde op med at ryge til nytår," tilføjer hun. "Inden for fem år efter et rygestop kan din risiko for slagtilfælde reduceres til det samme som for en ikke-ryger gennem hele livet."

Chokerende reklamekampagne

Den nye Smokefree-kampagne understøttes af den førnævnte tv-reklame - klik på play-knappen nedenfor for at se YouTube-versionen af den - sammen med billboards, plakater, brochurer og forskellige digitale marketingaktiver.

Søg i Røgfri Online

NHS håber, at hvis du kan se den skade, som rygning forårsager på din krop, vil du få lyst til at stoppe. Derfor har de også oprettet den gratis NHS' røgfri hjemmeside og andre ressourcer til at hjælpe folk med at holde op med at ryge.

NHS Quit Smoking-folder A5 front

NHS Quit Smoking-folder A5 bagside

NHS Quit Smoking-plakat A4

12 KOMMENTARER

 1. Folk har brug for mere end bare skræmmekampagner for at hjælpe dem, hvis regeringen virkelig ønsker, at folk skal holde op med at ryge, ville de tilbyde mere hjælp i form af rådgivning til rygere i stedet for at bruge store beløb på ekstravagante reklamekampagner.

 2. Det er et dilemma, ikke sandt? Regeringen får milliarder i skatteindtægter fra salget af cigaretter og tobak, men vil stadig have folk til at holde op.
  IMHO - reklamerne vil ikke have den store effekt. Skræmmetaktik vil ikke stoppe rygerne.
  Så længe de ryger langt væk fra mig og min familie, er jeg ligeglad.

 3. Efter min mening tror jeg ikke, at denne reklame vil være særlig effektiv, da det kun vil have en kortvarig effekt at chokere/skræmme folk til at holde op med at ryge. De skal have lyst til at give op, fordi de har lyst, ikke fordi andre vil have dem til det.

 4. Hvis regeringen virkelig ønsker at reducere rygning, kan den begynde at tvinge producenterne til at bruge almindelige pakker for at stoppe den reklame, som mærkevarepakker giver, og reducere visse mærkers "street cred" blandt de unge.

 5. Min datter, som er 17 år, ryger, og vi fandt ud af det for ca. 6 måneder siden. Jeg ville ønske, at der var mere hjælp og vejledning i skolerne til de unge, det skræmmer mig virkelig, at hun ryger, men i den alder kan jeg kun rådgive og vejlede hende 🙁.

 6. Problemet med denne reklame er, at den bare ikke er så troværdig - ingen vil tro på, at præcis det, der vises, vil ske ved hver indånding - de forventer, at det er overdrevet.

 7. Jeg er enig med Jenny S. Skræmmetaktik kan måske afskrække nogle rygere/kommende rygere, men forbuddet mod rygning på offentlige steder vil føre til, at mange liv bliver reddet.

 8. I stedet for en reklame, der bruger skræmmetaktik, hvorfor så ikke offentliggøre nogle gode nyhedshistorier, f.eks. er forekomsten af kræft faldet med x, siden rygning blev forbudt på offentlige steder?

Der er lukket for kommentarer.