Fonturi care definesc un oraș


Când vă gândiți la un oraș, la ce vă gândiți? Poate că la reperele turistice, la cultură, la bucătărie sau la vreme. Totuși, dacă sunteți ca noi, aceste lucruri trec pe locul al doilea față de adevărata atracție: tipografia. Un font grozav poate forma cu adevărat identitatea unui oraș. Îi poate conferi caracter, îi poate transmite personalitatea și îi poate entuziasma foarte, foarte tare pe oameni (dar s-ar putea să fim doar noi).

Pătrundeți în lumea fonturilor de oraș și bucurați-vă de cele mai bune opt opțiuni ale noastre...

Londra

Londra1

A trecut un secol întreg de când a fost introdus fontul iconic al capitalei.[1] Johnston, proiectat de Edward Johnston, și-a pus amprenta asupra metroului londonez în 1916. De atunci, au existat foarte puține modificări, așa că este un font care a rezistat cu adevărat testului timpului.

A fost revoluționară și la momentul în care a fost prezentată - caracterele art nouveau ondulate erau de rigoare pe atunci, așa că această ofertă minimalistă și îndrăzneață a fost un șoc pentru contemporanii lui Johnston. Astăzi, fontul apare peste tot în stațiile de metrou, în trenuri, autobuze și pe toate panourile din oraș.  

Eindhoven

Eindhoven1

Povestea din spatele fontului Eindhoven din Olanda este fascinantă. Logo-ul - un trio de zig-zaguri roșii - a fost primul, apoi orașul a dorit un font care să se potrivească[2]. Schițele originale ale fontului omonim au fost create cu bandă adezivă, de unde și lipsa colțurilor de pe literele pe care le vedeți astăzi. Este acest amestec de simplu și ciudat de care nu ne mai săturăm - s-ar putea chiar să ne luăm următoarea vacanță în Olanda, doar pe baza fontului său.

Milan

Milan1

Fontul Milano City reușește să emane un sentiment de istorie, în timp ce se află la limita dintre elegant și geometric. Nu este la fel de îndrăzneț și modern ca alte fonturi de oraș, ceea ce funcționează în totalitate pentru vibrația orașului. Creat de Inarea Strategic Design, fontul pare adesea că îi lipsesc părți minuscule, de la titlurile de deasupra literelor i și j până la finisajele diagonale de pe n și l. Aceste ornamente ciudate sunt cele care ne entuziasmează.

Chattanooga

Chattanooga1

Este ceva ce nu trebuie să vă placă la fontul Chattanooga? Originea sa[3] se datorează unei trupe de designeri care au strâns peste $11.000 de dolari pe Kickstarter pentru a realiza acest font amuzant. Orașul trecuse prin vremuri grele, iar acești designeri au vrut să ajute. Rezultatul? Chatype, un font care evocă spiritul orașului, dar care are totuși un vibe cool cu care suntem complet de acord. Salutați un aspect complet nou pentru cel de-al patrulea oraș ca mărime din Tennessee.

Dubai

Dubai1

Crearea unei tipografii pentru cea mai înaltă clădire din lume nu este un lucru ușor. Să creezi un font modern inspirat de caligrafie? Chiar mai greu. Emerystudio din Australia[4] a vrut să creeze pentru Burj Khalifa un tip de literă care să fie "distinctiv, lizibil și armonios atunci când este așezat lângă latină". Dr. Mamoun Sakkal a fost cel care a transformat Shilia - un design existent cu complement latin pe care l-a creat în 1978 - într-o familie mai modernă numită Burj Khalifa Shilia, care este acum foarte solicitată pentru caracterul său frumos, dar lizibil. Cu siguranță că nu există o formulă mai bună.

Berlin

Berlin2

BMF Change este fontul din Berlin. A fost creat de Alessio Leonardi - un designer italian - pentru campania "Be Berlin", demarată în 2008. Forma sa simplă, cu litere italice minuscule, poate fi găsită acum pe orice, de la afișe, tricouri, monede și chiar pe coșurile de gunoi din oraș.

New York

New york1

Helvetica a devenit fontul orașului New York.[5] Lipit pe metrou - fontul anilor 1950 este o alegere versatilă. Deși a devenit fontul preferat al metroului abia în ultimele decenii, această tipografie curată, fără prejudecăți - alb pe negru - strigă acum New York.

Stockholm

Stockholm1

În cele din urmă, să ne bucurăm de o renovare recentă a unui oraș. Stockholm a primit o nouă șansă de viață în 2014[6] odată cu introducerea Stockholm Type, un font creat de Essen International care a înlocuit St. Erik. Este curat, este geometric, este minunat. De asemenea, este văzut în toată destinația suedeză de top, de la indicatoare de muzeu la broșura pentru Kulturfestival.

Un font genial poate vorbi limba unui oraș, ceea ce îl face unul dintre cele mai puternice (și subestimate) instrumente de marketing. Care este preferatul dumneavoastră?

Este același lucru cu cel mai recunoscut font din Marea Britanie? Aruncați o privire pentru a afla ce ne face pe noi, britanicii, atât de fericiți cu fonturile.

Referințe:

[1]  http://www.economist.com/blogs/prospero/2016/06/design

[2] http://gizmodo.com/8-cities-that-have-their-own-distinctive-fonts-1681041888

[3] http://gizmodo.com/8-cities-that-have-their-own-distinctive-fonts-1681041888

[4] https://blueprint.cbre.com/typography-of-place-how-fonts-shape-a-citys-identity/

[5] http://cityroom.blogs.nytimes.com/2008/12/04/how-helvetica-took-over-the-subway/comment-page-2/?_r=0

[6] http://gizmodo.com/8-cities-that-have-their-own-distinctive-fonts-1681041888