David Bowie: 5 duurste prints en posters op V&A tentoonstelling

David Bowie album cover shoot voor Aladdin Sane

Met meer dan 300 items over de buitengewone carrière van deze kleurrijke Britse kameleon is 'David Bowie is' de populairste tentoonstelling in Londen geworden. Maar zou JIJ bijna £5,000 uitgeven aan een Bowie-print?

David Bowie album cover shoot voor Aladdin Sane

Afbeelding Bron: V&A

De 'David Bowie isDe tentoonstelling, die nu tot begin augustus te zien is in het Victoria & Albert Museum (V&A) in Londen, is van de ene op de andere dag een sensatie geworden, grotendeels dankzij de ongekende toegang van het V&A tot het omvangrijke archief van David Bowie met muziek, video's, film, fotografie, kostuums, handgeschreven songteksten, decorontwerpen en andere memorabilia.

Het museum verkoopt ook een collectie afdrukken van David Bowie en posterswaarvan vele gelimiteerde edities zijn die alleen in de V&A Shop te koop zijn voor de duur van de tentoonstelling. Als onderdeel van onze doorlopende serie Design & Print Inspiration blogs, leek het Solopress leuk om de vijf duurste David Bowie prints die nu te koop zijn in de V&A eens nader te bekijken.

"Deze albumhoezen en prints zijn iets waar we mee zijn opgegroeid en passen bij de stijlen van die tijd," zegt Julie Simpkins, een van de deskundige grafisch ontwerpers bij Solopress. "Natuurlijk zijn ze eigenzinniger dan sommige andere. Dit was David Bowie's stijl en iets wat hem de ster maakte die hij nu is. Ze laten ook zijn veelzijdigheid en inventiviteit zien."

Hunky Dory albumhoes (1971)

David Bowie-cover voor Hunky Dory-album

Afbeelding Bron: Geluidsstation

De artiest, die het best bekend staat om zijn iconische artwork op David Bowie's albums Hunky Dory en Ziggy Stardust (hierboven en hieronder afgebeeld), is Terry Pastoor heeft ook album- en boekomslagen gemaakt voor Arthur C Clark, Michael Crichton, Micky Spillane en The Beach Boys. Om het album artwork voor Hunky Dory en Ziggy Stardust te maken, kleurde Pastor een zwart-wit foto in door fotokleuren aan te brengen met een airbrush.

Specificaties:
26 x 27 inch papierformaat en 19 x 19 inch beeldformaat niet-ingelijste zeefdruk en giclee op 330 gsm Somerset Velvet Enhanced papier | Beperkte oplage van 195 | Gesigneerd door David Bowie en Terry Pastor in potlood

Kosten:
Limited Edition Print is £2,250

Ziggy Stardust albumhoes (1972)

David Bowie Cover voor Ziggy Stardust Album

Afbeelding Bron: FAMEMAGAZINE

Dit is de beroemdste creatie van Terry Pastor. De originele zwart-wit foto die als basis diende voor zijn albumhoes toonde David Bowie als Ziggy Stardust in de trendy Heddon Street in Londen. Bowie's Ziggy Stardust personage, een menselijke manifestatie van een buitenaards wezen, heeft een gedurfd androgyne en buitenwereldse uitstraling.

Specificaties:
28 x 27 inch papierformaat en 18,9 x 18,9 inch beeldformaat niet ingelijste kleurenzeefdruk en giclee fine art print op 330 gsm Somerset Velvet Enhanced papier | Limited Edition of 195 | Gesigneerd door David Bowie en Terry Pastor in potlood

Kosten:
Limited Edition Print is £2,250

De boogschutter (1976)

David Bowie The Archer Beperkte oplage

Afbeelding Bron: V&A

Er wordt gezegd dat The Archer van de Station to Station tour uit 1976 een van David Bowie's favoriete foto's aller tijden van hemzelf is. Volgens de officiële website van Bowie nam de beroemde rockfotograaf John Rowlands de foto vanaf ongeveer 30 meter afstand van het Station to Station podium en hij geeft zijn Hasselblad camera de credits voor het produceren van een foto met zo'n scherp contrast van wit, zwart en grijs.

Specificaties:
44 x 32 inch niet-ingelijste Giclee print op 330gsm Somerset Velvet Enhanced papier | Beperkte oplage van 100 | Gesigneerd door John Rowlands en David Bowie

Kosten:
Limited Edition Print is £2,750

Aladdin Sane contactblad (1973)

David Bowie Aladdin Sane Contact Sheet print

Afbeelding Bron: Lucy Bell Beeldende Kunst

Samen met David Bailey en Terence Donovan, de Engelse fotograaf Brian Duffy wordt het best herinnerd voor zijn baanbrekende modefotografie in de jaren 1960 en 1970. Zijn samenwerking met David Bowie resulteerde in deze opvallende fotoshoot voor Bowie's zesde album, Aladdin Sane, in 1973.

Specificaties:
24 x 24 inch niet-ingelijste K3-pigmentinkt archival print op Fuji Baryte papier | Beperkte oplage van 50 | Gesigneerd door Brian Duffy

Kosten:
Limited Edition Print is £3,456

Publiciteitsopname voor Diamond Dogs (1974)

David Bowie Publiciteitsfoto voor Diamond Dogs

Afbeeldingsbron: Celebrites Galleries

Deze schitterende foto van Terry O'Neill was zorgvuldig geënsceneerd voor een dramatisch effect in plaats van een toevallige toevalstreffer. De hond sprong naar een stuk vlees dat van bovenaf bungelde. In 2011 ontving O'Neill de Centenary Medal van de Royal Photographic Society als "erkenning voor een langdurige, belangrijke bijdrage aan de fotografie".

Specificaties:
30 x 40 inch niet-ingelijst Digitale archiefprint in zilvergelatine | Beperkte oplage van 50 | Gesigneerd door Terry O'Neill

Kosten:
Limited Edition Print is £4,800

Over David Bowie is

David Bowie werd geboren in 1947 in Brixton, Londen. In die tijd stond hij nog bekend als David Robert Jones. Hij nam officieel de artiestennaam David Bowie aan in 1965 toen zijn professionele zang- en acteercarrière serieus begon. Space Oddity, dat toevallig samenviel met NASA's bemande maanlanding in 1969, was Bowie's eerste grote hitsingle.

Gesponsord door luxe modemerk Gucci en geluidsspecialist Sennheiser, werpt de nieuwe V&A tentoonstelling 'David Bowie is' een diepgaande blik op hoe de muziek van David Bowie - doordrenkt van zijn originaliteit en individualiteit - zowel de kunst, het design en de hedendaagse cultuur heeft beïnvloed als erdoor is beïnvloed.

BBC TWO, in samenwerking met de V&A, zal in mei ook een uitgebreid profiel uitzenden van de legendarische David Bowie. Deze documentaire zal zeldzame en onthullende geluidsopnames van Bowie bevatten en focust op vijf kritieke jaren in zijn carrière tot nu toe - 1971, 1975, 1977, 1980 en 1983.

"David Bowie is een waar icoon dat nu relevanter is voor de populaire cultuur dan ooit", legt Martin Roth, directeur van de V&A, uit. "Zijn radicale innovaties in muziek, theater, mode en stijl klinken vandaag de dag nog steeds door in design en visuele cultuur en hij blijft kunstenaars en ontwerpers over de hele wereld inspireren. We zijn verheugd dat we de allereerste tentoonstelling uit het archief van David Bowie kunnen presenteren."

David Bowie is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.45 uur (22.00 uur op vrijdag) en loopt tot 11.00 uur in het Victoria and Albert Museum, Cromwell Road, Londen SW7.th Augustus 2013. Tickets kosten £14 (V&A-leden gratis).

David Bowie is installatie tentoonstelling V&A

Afbeelding Bron: V&A

Wat de Britse media denken...

"David Bowie is de Steve Jobs van de rock, de Picasso van de pop."
BBC

"Bowie's beslissingen, zowel qua stijl als muziek, zijn onberispelijk."
GQ

"De David Bowie-tentoonstelling van het Victoria and Albert Museum is het snelst verkopende evenement geworden."
Sky Nieuws

"De tentoonstelling behandelt Bowie's opkomst als een heroïsch verhaal over zelfbeschikking en culturele mobiliteit."
De Financiële Times

"Wat er in de V&A gebeurt, is letterlijk een heiligverklaring."
De Wachter

70 REACTIES

 1. Ik ben 6 keer naar de Bowie-tentoonstelling geweest. Ik vond het absoluut geweldig en als ik het geld had gehad, had ik zeker een van de limited edition prints gekocht - The Archer is mijn favoriet 🙂

 2. Ik weet niet zeker of ik ooit zoveel geld zou uitgeven aan een print, ook al had ik er meer dan genoeg geld voor. Maar ik hou van David Bowie en ik kijk ernaar uit om de tentoonstelling in de V&A te bezoeken!

 3. Helaas heb ik geen kaartjes kunnen bemachtigen voor de V&A tentoonstelling, maar ik heb wel een afdruk gekocht en als investering is die meer dan verdubbeld in waarde in de korte tijd dat ik hem in mijn bezit heb.

  Als beeld alleen al is iedereen die het tot nu toe heeft gezien verbaasd over de kwaliteit en het detail ervan.

  Het is iets moois.

 4. Nee! Ik was toen geen fan, ik ben het nu niet en ik zou zeker niet zoveel geld uitgeven aan zo'n print!

 5. Een beetje aan de dure kant, maar wel mooie foto's. Misschien een ansichtkaart voor mij 🙂

 6. Een geweldige muzikant, maar eerlijk gezegd denk ik dat het vrij moeilijk te rechtvaardigen zou zijn om zoveel geld uit te geven 🙂

 7. David Bowie is een legendarisch icoon. Het icoon is generatie na generatie opnieuw uitgevonden en is nu een kunstvorm geworden. Dit bepaalt de moderne cultuur van vandaag.

 8. Het zit allemaal in de muziek. De muziek van Bowie zal voortleven, dus deze artefacten zullen altijd verzamelbaar blijven. Ik denk dat het goede investeringen zijn en dat ze hun waarde zullen behouden, maar ze hebben ook een aantrekkingskracht die er altijd zal zijn.

 9. Wauw, dit zijn prachtige prints. Ik zou zeker investeren als ik geld over had, je kunt alleen maar dromen!

 10. Het is verbazingwekkend hoeveel mensen willen uitgeven voor een foto/memo van een beroemdheid... het is een beetje extreem en duidelijk alleen voor de zeer rijken!

 11. David Bowie is een genie! Een echte levende legende, niet zoals het vreselijke excuus voor muziek dat we vandaag de dag hebben.

 12. Ik ben dol op David Bowie en deze prints zijn absoluut prachtig, maar ik kan het me niet veroorloven om zoveel geld uit te geven aan een print. Ik zou graag een bezoek brengen aan deze tentoonstelling.

 13. Alle beelden zijn geweldig. Ik hoop dat de tentoonstelling rondreist zodat we het in Schotland kunnen zien.

 14. Ik ga zeker naar deze tentoonstelling omdat ik altijd al van zijn muziek heb gehouden. Ik vind de prints mooi, maar zou niet zoveel willen en kunnen betalen.

 15. om eerlijk te zijn doet David Bowie het niet voor mij, dus als ik ooit het geluk zou hebben om dat soort geld te hebben, zou ik zeggen dat ik er in geen geval een zou kopen. ik geloof niet in kopen alleen om indruk te maken op anderen en ik zou ze niet aan mijn muur willen hebben.

 16. Ik ben nooit een fan geweest van David Bowie, maar ik hou wel van een goede tentoonstelling, dus misschien ga ik wel. Mijn zus overhalen om te gaan zal een heel andere zaak zijn.

 17. Ik ben al jaren fan van David Bowie, maar de prijs van dit kunstwerk ligt ver buiten mijn bereik. Wat jammer

 18. Ik ben dol op de albumhoes van Ziggy Stardust. Ik moet naar zolder om mijn vinylkopie naar beneden te halen..............

 19. Bowie is een ongelooflijke kunstenaar, in vele media, maar het verbaast me dat dit de vijf duurste prints zijn. Als ik kijk naar andere kunstwerken van hem - die zijn nog verbazingwekkender, maar misschien niet zo iconisch. Deze prijzen liggen absoluut buiten mijn budget, maar ik wou dat ik naar de tentoonstelling kon gaan.

 20. Ik hoop naar de tentoonstelling te gaan en niet te nostalgisch te worden. De prints liggen echter buiten mijn prijsklasse.

 21. Als fan van Bowie trok dit artikel natuurlijk mijn aandacht. Ik had het geluk een afdruk te bemachtigen, die ik nog steeds heb. Na dit gelezen te hebben ga ik hem verplaatsen naar een andere, en minder zonnige muur. 🙂

 22. Enorme Bowie fan, maar ik denk niet dat ik zoveel geld zou uitgeven aan een print van hem, zelfs niet als ik het kon missen. Hoewel ze geweldig zijn. 🙂

 23. Sommige illustraties zijn briljant, maar degene die ik zal koesteren zijn de originele met het vinyl er nog in.

 24. Ik kan niet wachten om naar deze tentoonstelling te gaan kijken. Ziet eruit als een goed samengestelde productie

 25. Deze man was een iconisch genie. Geen wonder dat ze nog steeds over hem praten en de dingen die hij vroeger deed, er was niemand die bereid was de grenzen te verleggen zoals Bowie dat deed. 🙂

 26. Ik ben echt onder de indruk van de blijvende kracht van David Bowie. Hij ziet er geweldig uit, klinkt geweldig - en nu raken mijn kinderen zelfs geïnteresseerd in de oude nummers. Hij is een echte creatieve krachtpatser en een aanwinst voor de Britse muziek.

 27. Geweldige foto's van David Bowie. Erg indrukwekkend hoe ze de hond in de Diamond Dogs promofoto hebben gekregen, en geen CGI!

 28. Ik herinner me dat ik Bowie jaren geleden zag in het Royal Court Liverpool was een geweldige avond.

 29. Ik heb de tentoonstellingen gezien, geweldig in elkaar gezet en ik heb veel geleerd. Ik zou het iedereen aanraden die van David houdt.

 30. Steile prijzen, maar David Bowie is een echte en originele artiest . Ik herinner me hem goed uit zijn Aladdin Sane dagen .

 31. Aangezien de meeste van zijn muziekwerken bijna onbetaalbaar zijn, is het niet verwonderlijk dat het kunstwerk een vergelijkbaar prestige geniet!

 32. een prachtig artikel, ik had deze langverwachte tentoonstelling graag willen zien. Bowie is zo'n invloedrijke artiest, hij had altijd de gave om precies op het juiste moment iets nieuws uit te vinden.

 33. Mijn vrouw sleepte me mee naar de tentoonstelling - vertel het haar niet, maar ik heb er echt van genoten.

 34. Prachtig kunstwerk, maar ik denk dat ik genoegen moet nemen met het opgraven van de originele albums en het inlijsten van de covers.

 35. Als ik het geluk heb om binnenkort een kleine meevaller te hebben, zou ik graag de Ziggy Stardust Album Cover kopen - absoluut geweldig. Een beetje off topic, maar met de tentoonstelling en het nieuwe album vraag ik me af of er binnenkort een tour komt?

 36. Ik ben al naar de tentoonstelling in de v&a geweest, het was briljant en ik ga weer. Ik hou van David Bowie, zijn leven en zijn muziek en als ik miljonair was, zou ik er een kopen, maar helaas heb ik daar het geld niet voor.

 37. Ik ben net terug van de tentoonstelling en zou het iedereen aanraden. Wat een legende!

 38. Ze zijn interessant als foto's en stukjes popgeschiedenis, maar ik zou er nog geen £5,000 voor betalen!

 39. Ik heb David Bowie altijd leuk gevonden omdat hij getalenteerd en uniek is en niet bang is om dat te laten zien. In mijn ogen is hij zijn tijd altijd ver vooruit geweest!

 40. Mijn 9-jarige dochter is gefascineerd door David Bowie - ze heeft haar goede smaak natuurlijk van mij 😉

 41. Ik zou graag een David Bowie print bezitten omdat hij mijn favoriete artiest is, maar de prijzen gaan mijn budget te boven. Ik zal er genoegen mee moeten nemen om ze te gaan bekijken in het V & A Museum.

 42. Een prachtig stukje kunst, muziek en geschiedenis! De muziek, teksten en kostuums die David Bowie creëerde waren geweldig. Ik vind de zwart-witfoto van Archer geweldig en zou die graag aan mijn muur hangen. De David Bowie Is tentoonstelling staat op mijn lijstje om te bezoeken.

 43. Zoveel geld heb ik niet rondslingeren, maar als ik dat wel had, zou ik zoveel betalen voor een afdruk. Bowie was (is) een ware artiest in elke zin van het woord.

 44. Ik ben dol op David Bowie. Mijn 3-jarige zag zijn foto op de voorkant van een tijdschrift tijdens een recente reis naar Disneyland en vroeg me wie hij was. Ik vertelde het haar en ze noemde hem giechelend Bowie David. Een week na de vakantie is ze nog steeds fan - net als ik. Misschien moet ik haar meenemen naar de tentoonstelling - je kunt er nooit te jong mee beginnen!

 45. Ik kan gerust zeggen dat ik waarschijnlijk geen 5000 zou uitgeven aan een van deze prints, hoewel ze eerlijk gezegd niet echt mijn smaak zijn - of ik 5000 zou uitgeven aan welke print dan ook is een serieuze vraag!

 46. Het contactblad van Aladdin Sane en de albumhoes van Hunky Dorey zijn geweldige moderne kunstwerken - jammer dat de prijzen een beetje te hoog zijn voor mij, maar ik zou elk van deze afdrukken aan mijn muur willen hebben.

 47. De afbeeldingen zijn iconisch - echte investeringsobjecten. Ik ben helemaal weg van de 'diamanten honden' print.

 48. Bowie heeft geweldige nummers gemaakt en ze zijn vandaag de dag nog steeds populair, persoonlijk denk ik dat hij veel beter was dan veel van de oude groepen, en zeker beter dan de nieuwe, ik heb nooit meegedaan aan de Beatle-hype, maar ik denk omdat hij zo anders was dat hij echt niet ieders kopje thee was, misschien dat een nieuwe generatie deze kunst ziet en dan naar zijn vele hits luistert en zich realiseert wat een traktatie hij eigenlijk was. Geef mij maar Jean Genie en Ground Control in plaats van Major Tom. Je kon tenminste de woorden verstaan.

 49. Ik wil deze tentoonstelling graag in de zomer bezoeken, omdat het me erg interessant lijkt, maar bijna £5000 voor een afdruk en niet eens een lijst erbij - dat denk ik niet!

  • Oh Chris Goulding, je hebt het prachtig gezegd, tenminste over het "intrigerende" en "minder irritante" deel. Maar je moet altijd respect hebben voor afkomst; zo zou Lady Gaga de David Bowie van HAAR generatie zijn. Maar dat is ze natuurlijk niet echt, want de muziek van Miss Gaga is niet van de kwaliteit waar ik ooit helemaal weg van zou zijn. Ik betwijfel of het werk van Gaga over een halve eeuw op dezelfde manier herinnerd zal worden als de muziek van The Beatles, The Rolling Stones, Bob Dylan, David Bowie en The Ramones vandaag de dag. Zo belangrijk is ze gewoon niet.

 50. De Ziggy cover en Diamond Dogs zijn erg cool, maar de prijzen zijn een beetje te hoog voor mij, kun je afdingen bij de V&A?

Reacties zijn gesloten.